OVO ZANIMANJE JE SVE TRAŽENIJE, A PLATA VEĆA OD 100.000 DOLARA GODIŠNJE

Kada je u pitanju idealan posao, radnici imaju različite prioritete. Većina, 64 odsto kaže da su plata i beneficije ključni faktori u prihvatanju ponude za posao.

Skoro isti iznos, 61 odsto, kaže da su ravnoteža između posla i privatnog života i blagostanje „veoma važni“. Istraživači primećuje da je rasprostranjenost rada na daljinu uticala na to.

Jedno radno mesto koje može odgovarati mnogim kriterijumima radnika je aktuar. Oni zarađuju prosečnu platu od 113.990 dolara godišnje, prema Birou za statistiku rada, a mnogi mogu da rade hibridno ili potpuno na daljinu.

Aktuari procenjuju rizike aktivnosti svojih klijenata, često u ime osiguravajućih društava. Oni koriste relevantne podatke o mortalitetu, nesrećama, bolestima, invaliditetu itd. da bi izgradili modele verovatnoće za različite scenarije i dali savete u skladu sa tim.

Posao često zahteva fakultetsku diplomu, posebno fokusiranu na oblast poput matematike ili statistike, i iskustvo u toj ulozi.

Facebook, Statusi, Racunar
FOTO: SHUTTERSTOCK

Aktuari „obično moraju da znaju kako da kodiraju ili poznaju softver“, kaže Vicki Salemi, stručnjak za karijeru u kompaniji Monster, dodajući da su im takođe potrebne meke veštine i veštine komunikacije da bi mogli da „analiziraju i interpretiraju ove podatke i isporuče ih“.

Aktuari su stručnjaci koji se, na bazi multidisciplinarnih znanja, oslanjajući se na teoriju verovatnoća i složeni interesni račun, bave merenjem rizika i upravljanjem njima.

Neke kompanije mogu takođe želeti da kandidati budu članovi aktuarskih grupa kao što je Društvo aktuara za slučajeve nezgode, koje zahteva od članova da polože niz ispita.

Pored visoke plate i fleksibilnosti, posao je takođe tražen. BLS projektuje da će zaposlenost aktuara porasti za 23 odsto između 2022. i 2032. To je „mnogo brže od proseka“, kaže Salemi. To bi moglo biti rezultat faktora kao što su klimatske promene, kaže ona. „Možda bi bilo potrebnije da se proceni kakav bi bio rizik, recimo, od tornada, poplava, uragana itd“.

Nizak nivo stresa

Još jedna prednost posla: Tu je relativno nizak stres. Mreža za informacije o zanimanjima Ministarstva rada rangirala je 873 zanimanja na osnovu tolerancije na stres, odnosno da li posao „zahteva prihvatanje kritike i mirno i efikasno suočavanje sa situacijama visokog stresa“. Rangiranje se zasniva na skali od 0, ili najmanje stresnog, do 100, ili najviše stresnog.

Kako prenosi CNBC, aktuari imaju ocenu stresa 57. Salemi navodi faktore poput 40-časovne radne nedelje i relativne stabilnosti kao razloge za nizak nivo stresa.

Izvor : Kurir.rs/BIZLife

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *