PAORIMA BESPOVRATNO PO 200.000 €! 

Кoordinator Projekta Кonkurentna poljoprivreda Milan Stevanović kaže da Ministarstvo sa Svetskom bankom daje do 200.000 evra bespovratnih sredstava po zahtevu, odnosno po biznis planu. Model „50-40-10“ pokazao se izuzetno dobrim za male poljoprivrednike.

Кako da poljoprivrednici postanu pravi preduzetnici i kako doći do novca Svetske banke?

Ministarstvo poljoprivrede, u saradnji sa Svetskom bankom, realizuje novi model finansiranja. Treći javni poziv malim i srednjim preduzećima, koja se bave otkupom, preradom i plasmanom poljoprivrednih proizvoda, raspisan je 27. novembra. Za koliko novca se može konkurisati, šta znači model „50-40-10“?

Кoordinator Projekta Кonkurentna poljoprivreda Milan Stevanović rekao je u Dnevniku RTS-a da je poziv raspisan za agregatore, otkupljivače, prerađivače, izvoznike i za sve sektore, meso, mleko, voće, povrće, ratarske kulture, ali i u oblasti pčelarstva.

– Ministarstvo poljoprivrede sa Svetskom bankom daje do 200.000 evra po zahtevu, odnosno po biznis planu, bespovratnih sredstava za investicije po biznis planu do 400.000 evra – navodi Stevanović.

Model „50-40-10“ pokazao se izuzetno dobrim za male poljoprivrednike.

Evro, Euro, Novac
FOTO: GEORGID / ALAMY / ALAMY / PROFIMEDIA

– Pedeset odsto bespovratnih sredstava Ministarstva i Svetske banke, 40 odsto poljoprivrednih kredita sa jednom od 11 banaka sa kojima sarađujemo i samo deset odsto učešća naših poljoprivrednika dovoljno je da bi ostvarili investicije u razvoju njihovih biznis planova. Na taj način oni nemaju pretfinansiranje, već onda kada potpišu ugovor, tada kreću investicije njihovih biznis planova i dobiju tačno ono za šta su aplicirali – objašnjava Stevanović.

Navodi da je konkurs otvoren do 15. marta i da je podnošenje prijava u skladu sa naporima ministarstva da digitalizuje sve procese preko onlajn aplikacije.

Izvor : kurir.rs/RTS

FOTO: T. ILIĆ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *