PLATA 46.000, STAN, HRANA I ODELO DŽABE

Ministarstvo odbrane je pokrenulo konkurs za dobrovoljno služenje vojnog roka, pružajući državljanima Srbije starosti od 19 do 30 godina mogućnost da se prijave do kraja avgusta za septembarski rok.

Potporučnica Bojana Jovandić iz Uprave za obaveze odbrane Ministarstva odbrane istakla je da se javni poziv za dobrovoljno služenje vojnog roka otvoren tokom cele godine, sa četiri vojna roka za upućivanje – 1. marta, 1. juna, 1. septembra i 1. decembra.

Svi kandidati koji u tekućoj godini napune između 19 i 30 godina, a koji su državljani Srbije sa prebivalištem u istoj, imaju pravo da se prijave. Procedura podnošenja prijava može se obaviti na tri načina: putem Centra Ministarstva odbrane za lokalne samouprave prema mestu prebivališta, elektronskim putem preko sajta eUprave ili na šalterima Pošte Srbije.

Potporučnica Jovandić je naglasila da osim obuke za rukovanje naoružanjem i vojnom tehnikom, vojni rok omogućava sticanje različitih veština koje su korisne i za život i za rad.

Takođe, vojnici koji dobrovoljno služe vojni rok primaju mesečne naknade, trenutno oko 46.000 dinara, uz vojno zdravstveno osiguranje, putne troškove, smeštaj, ishranu i odeću.

Pored toga, postoji i mogućnost da se nakon dobrovoljnog služenja vojnog roka kandidati zaposle kao profesionalni vojnici. Potpukovnik Zoran Filipović ističe da će kandidati biti upućeni na osnovnu obuku u jedan od tri centra – Sombor, Valjevo i Leskovac.

Nakon osnovne obuke, zavisno od specijalnosti, budući vojnici biće raspoređeni u centre za obuku specijalnosti u Požarevcu, Kruševcu, Batajnici, Nišu ili Gornjem Milanovcu.

Potpukovnik Filipović naglašava da je obuka tokom celog vojnog roka intenzivna, dinamična i zanimljiva, a da su olakšice za one koji se odluče da ostanu i rade u Vojsci Srbije značajne. Profesionalni angažman u vojsci, uključujući sve potrebne procedure, može započeti odmah nakon završetka vojnog roka.

Izvor : Kurir.rs/Telegraf

Foto : MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE, Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *