PLATE VIŠE OD 200.000 EVRA I RAD OD KUĆE

Skoro godinu dana je prošlo otkako je ChatGPT predstavljen svetu, a uzbuđenje oko veštačke inteligencije jedva da je splasnulo, posebno na tržištu rada.

Pretrage za AI poslovima na Indeed-u su porasle za skoro 4.000 odsto u prošloj godini, a broj radnih mesta za veštačku inteligenciju je povećan za 306 odsto u istom periodu.

Iako je broj oglasa za AI poslove na ZipRecruiter-u pao sa maksimuma iz 2022. godine, broj dostupnih AI poslova na platformi je i dalje „mnogo, mnogo veći“ sada nego što je bio pre pandemije, tvrdi ekonomista ZipRecruite-a Džulija Polak.

Najtraženiji AI poslovi nisu za inženjering, kao što možda postoji očekivanje. Data scientist je trenutno najtraženiji posao za veštačku inteligenciju na tržištu.

U poslednjih šest meseci, to je bio najviše oglašavana pozicija za veštačku inteligenciju na Indeed-u i drugi najviše objavljivan na ZipRecruiter-u, prema podacima podeljenim sa CNBC Make It, prenosi Bizlife.

Sve veća potražnja za naučnicima AI podataka

Dok data sceientist godinama radi sa veštačkom inteligencijom, potražnja za ovim profesionalcima je porasla poslednjih meseci pošto sve više kompanija uvodi proizvode povezane sa veštačkom inteligencijom kako bi svoje radno mesto učinili efikasnijim ili poboljšali iskustvo kupaca, kazao je Trei Kouzi, šef AI u Indeed.

Data Scientist igra ključnu ulogu u postizanju ovog poslovnog cilja, dodao je on, prikupljajući, analizirajući i tumačeći ogromne količine podataka iz novijih AI modela kako bi pomogli kompanijama da donose pametne poslovne odluke.

Pejzaž zapošljavanja data „naučnika“ specijalizovanih za veštačku inteligenciju pomerio se dalje od tehnologije i uključio finansijske usluge, vazduhoplovstvo, medije i druge industrije, od kojih sve proširuju svoje budžete za zapošljavanje kako bi ove profesionalce zaposlili ili kreirali nove pozicije za njih, izveštavaju ZipRecruiter i Indeed.

„U 2021. i 2022. godini, mnogo angažovanja za pozicije data naučnika je prvobitno bilo za privremene ugovore ili frilens, jer su kompanije još uvek testirale i odlučivale da li mogu da unovče ovu tehnologiju. Sada je prošlo dovoljno vremena da kompanije mogu da vide prednosti veštačke inteligencije i da dugoročno ulažu i grade svoje timove za veštačku inteligenciju“, objasnila je Polak.

programer
FOTO: SHUTTERSTOCK

Kako postati data scientist?

Potrebna je diploma iz matematike, statistike, računarstva ili srodnih predmeta da bi počeli da rade na terenu. Ali još važnije od vašeg obrazovanja su vaše veštine, smatra Kouzi.

„Data scientist mora da bude dobar u nizu tehničkih i netehničkih veština da bi bio uspešan: statistička analiza, primenjena matematika, osnove računarstva, izuzetne veštine komunikacije i upravljanja projektima“, dodao je on.

Kontinuirano sticanje veština je „neophodno“ za stručnjake koji rade sa AI tehnologijom, tako da bi oni koji traže posao „trebalo da pokažu kako su njihove veštine evoluirale sa promenljivim pejzažom industrije“.

Ipak, mnogi koji se nadaju ovoj poziciji prave grešku potcenjujući svoje netehničke veštine, naveo je Kouzi, jednostavno „navodeći metode i algoritme koje znaju“ i dajući malo informacija o dubini primene svog znanja i drugih mekih veština.

Dobra zarada i rad od kuće

Data scientist koji radi u AI sektoru može da očekuje da će zaraditi najmanje 100.000 dolara sa manje od godinu dana iskustva, prema podacima Indeed-a. ZipRecruiter određuje prosečnu platu za početnika na 122.738 dolara.

Taj prosek se stalno penje na otprilike 150.000 dolara sa 3 do 5 godina iskustva u radu, izveštavaju Indeed i ZipRecruiter.

Mnoge pozicije u oblasti podataka AI nude plate više od 200.000 dolara. Oglas za posao za senior AI naučnika u AI start-up-u Uniphore, na primer, navodi raspon plata od 151.200 do 207.907 dolara, dok oglas za senior AI naučnika u GE HealthCare nudi platu od 174.800 do 296.400 dolara.

Postoje i desetine daljinskih mogućnosti za ove stručnjake, istakla je Polak, a pošto je to tražena, visoko specijalizovana pozicija, možda bi bilo lakše pregovarati o fleksibilnom radnom aranžmanu.

Na kraju, da biste dobili jednu od ovih željenih pozicija, ona je dodala: „Morate da pokažete poslodavcima da ste inteligentni, pametni, prilagodljivi i uzbuđeni da radite sa mašinskim učenjem i tonom statistike“.

Izvor : Kurir.rs/Bizlife

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *