POČEO POPIS POLJOPRIVREDE

Popis poljoprivrede u Srbiji počeo je danas i trajaće do 15. decembra, objavio je Republički zavod za statistiku koji priprema, organizuje i sprovodi ovaj popis.

Popisivači izlaze na teren i prema adresaru koji broji 680.000 gazdinstava – obilaze adrese i popisuju količine – stoke, useva i slično. Onaj ko ima njivu a ne bavi se poljoprivredom nije predmet popisa, kaže Petar Korović iz Republičkog zavoda za statistiku i ističe da su građani dužni da odgovore na pitanja popisivača.

Nakon javnog poziva, mi smo odabrali nešto više od 2.850 popisivača, koji će popisivati dva i po meseca, budući da je planirano da se popis zaavrši do 15. decembra, rekao je Petar Korović iz Republičkog zavoda za statistiku.

Osnovni ciljevi popisa su, kako kaže, da se vidi koliko čega ima, kako bi se napravila baza podataka na osnovu koje će se donositi održive agrarne politike, od čega bi dobrobit imali svi, a posebno proizvođači.

“Prvi preliminarni rezultati će biti do kraja januara iduće godine, a konačne rezultate ćemo sukcesivno, prema kalendaru objavljivanja, objavljivati sve do kraja 2025. godine”, kaže Korović.

Biće popisana:

  • porodična poljoprivredna gazdinstva
  • privredna društva
  • zemljoradničke zadruge,
  • drugi oblici organizovanja sa statusom pravnog lica i preduzetnici registrovani da pretežno obavljaju delatnosti poljoprivredne proizvodnje
  • te privredna društva, zemljoradničke zadruge
  • drugi oblici organizovanja sa statusom pravnog lica
  • preduzetnici registrovani u drugoj delatnosti koji imaju organizacione delove u kojima se obavlja delatnost poljoprivredne proizvodnje

Na popisu će raditi 253 opštinska koordinatora i 2.842 popisivača.

Za sve dodatne informacije i nedoumice građani mogu pozvati broj Infocentra 0800 444 005.

Izvor: RTS

Foto:lokalnenovine.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *