POČETNA PLATA 1300€, A DOVOLJNA OSNOVNA ŠKOLA

U prva tri meseca ove godine najtraženija zanimanja u Hrvatskoj bila su konobar i trgovac, podaci su s oglasa na platformama za zapošljavanje, koji potvrđuju promenu potražnje za radnom snagom do koje je u Hrvatskoj došlo kako zbog jačanja sektora usluga, posebno turizma i ugostiteljstva, tako i zbog masovnog iseljavanja. Prema oglasima, ovog se trenutka u Hrvatskoj traži više od 2000 konobara. Potraga će se sigurno intenzivirati zbog turističke predsezone i sezone, piše Danica.hr.

Najviše konobara, očekivano, traži se na obali, ali neobično je da je to zanimanje među najtraženijima i na severu. Na širem području Koprivnice, Bjelovara, Čakovca i Varaždina traži se 100-tinak konobarica i konobara, a plate koje se nude u širokom su rasponu.

Zanimljiv je bio oglas u Koprivničkim Bregima, gde ne zapošljavaju one s fakultetom. Mogu imati samo osnovnu ili najviše višu školu. Početna plata je 865 eura bruto. Na području Bjelovara, isto tako traže konobara sa završenom osnovnom školom, a nude mu početnu platu od 840 eura bruto. Dakle, minimalac.

S druge strane, i jedan restoran na području Varaždina, tačnije u Vidovcu, takođe traži konobara ili konobaricu na neodređeno, a u obzir dolaze i umirovljenici. Nude platu između 1200 i 1300 eura neto. Odnosno, duplo veću nego onu u Bjelovaru.

Primanja su očigledno i glavni razlog što sve više ugostitelja u Hrvatskoj za posao konobara angažuje strance.

Izvor : Kurir.rs/Danica.hr

Preneo: B.V.

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *