POČINJE PRIJAVA UČENIKA ZA POLAGANJE PRIJEMNIH ISPITA ZA UPIS U SREDNJE ŠKOLE

Prijava učenika za polaganje prijemnih ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija, kao i za umetničke srednje škole počinje u ponedeljak, 15. aprila i trajaće do 22. aprila 2024. godine, do 16 časova, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Elektronska prijava kandidata vrši se na portalu Moja srednja škola – mojasrednjaskola.gov.rs, odnosno putem naloga na ovom portalu kome pristupa roditelj ili drugi zakonski zastupnik šifrom za esDnevnik ili za nalog na Nacionalnom portalu za elektronsku identifikaciju eID.gov.rs.

maturanti, matura, prijemni ispit, testovi
FOTO: ALEKSANDAR JOVANOVIĆ/ILUSTRACIJA

Ukoliko učenici ne iskoriste mogućnost prijave elektronskim putem, mogu se za polaganje prijemnog ispita prijaviti 19. ili 22. aprila, od 9 do 16 časova u svojoj osnovoj školi ili u školi u kojoj polažu prijemni ispit.

Polaganje prijemnih ispita biće organizovano u srednjim školama od 10. do 19. maja, a učenici svoje rezultate moći će da vide na portalu Moja srednja škola – www.mojasrednjaskola.gov.rs.

Preliminarnim planom upisa za školsku 2024/2025. godinu previđeno je nešto manje od 5.000 mesta u specijalizovanim odeljenjima gimnazija za matematiku, fiziku, geografiju i istoriju, računarstvo i informatiku, biologiju i hemiju, scensku i audio-vizuelnu umetnost, filološke nauke, sport, bilingvalna odeljenja, kao i za umetničke srednje škole – likovne, baletske i muzičke.

Za upis u specijalizovane gimnazije i odeljenja i umetničke škole potrebno je da učenik položi i prijemni ispit kojim se proveravaju sklonosti i sposobnosti učenika, navedeno je u saopštenju.

Autor: Kurir Društvo

Foto: BETAPHOTO MILAN OBRADOVIC

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *