POČINJE ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA

Ako se u nedelju ujutru probudite razdražljiviji nego inače nemojte se čuditi, počinje zimsko računanje vremenaU noći između 28. i 29. oktobra u 3 sata ujutro, naše časovnike pomerićemo za jedan sat unazad, premda ćemo spavati duže, mnogima ova promena neće prijati.

Iako pomeranje časovnika najviše utiče na meteropate i hronične bolesnike, nema sumnje da će i oni kojima baš ništa ne fali osetiti ovu promenu na svojoj koži. Rasejanost, pospanost, umor i bol u glavi samo su neke od tegoba koji će uticati na vaš organizam, koji će zbog novonastale promene svakako biti pod stresom.

Doktorka Ljiljana Velkov, profesor anatomije i fiziologije, ističe da se, pogotovo u zadnje vreme, sve više ljudi žali na nagle promene vremena, ali i pomeranje časovnika, te da je veoma važno imati kvalitetan san kako bi se organizam oporavio.

– Vikendom se sat pomera iz nekoliko razloga, ali onaj najvažniji je privikavanje. U nedelju je najbolje da legnete malo ranije kako biste se probudili na vreme i dobro se odmorili. Pomeranje sata je neminovno, a mi smo navikli na to, iako nam prvih nekoliko dana ne prija. Mnogim ljudima smeta i potrebno je vreme kako bi se navikli. Popijte kafu, uzimajte tečnosti dovoljno, doručkujte na vreme, jedite voće, povrće, fiizički se krećite tokom dana i onda će vam biti lakše uveče da zaspite, a sutradan i da se lakše probudite. Da bi se organizam navikao potrebno je nekoliko dana, ipak svaki organizam je priča za sebe, pa tako kod nekoga može to privikavanje trajati i malo duže – objašnjava dr Velkov.

S obzirom na to da će dan sada biti kraći, a noć duža i hladnija, neće više biti toliko sunca, pa će i to biti još jedan važan faktor koji će uticati na građane, a mnogi će se osećati razdražljivo, bezvoljno, neki čak i depresivno.

– Ovo će možda najviše pogoditi one koji rade, dok završe sa poslom već će pasti mrak, a oni neće imati priliku da vide dnevnu svetlost. Sve to utiče nepovoljno na bioritam čoveka, ali i njegovu psihu, zato je veoma važno naći balans, ali i način da se organizam oporavi i dopuni svoje baterije – ističu stručnjaci.

Nedovljno sna utiče na imunitet

A kako raspoloženje neretko zavisi od vremena, naročito kada nastupi jesen moguća je pojava i „zimske depresije“ čiji je jedan od simptoma teže uspavljivanje, a prema rečima lekara, nedovoljno sna utiče i na imunitet, ali i na kompletno funkcionisanje, a svaki stres izaziva napetost.

– Stres je neophodno smanjiti, a smanjićete ga ako ste tokom dana fizički aktivni, ako se zdravo hranite, ne preskačite terapiju ako imate neki hroničnu bolest… Boravak na otvorenom, lagana šetnja pre spavanja će vam u tome pomoći, vetrite prostorije takođe. Ono što se nikako ne preporučuje je kasna večera, nju bi najkasnije trebalo obaviti do 19:20, minimum dva sata pre spavanja. Ako se samo malo potrudite i okrenete ka zdravim navikama, neće biti problema – objašnjava dr Velkov.

san
FOTO: SHUTTERSTOCK

Izbacivanje iz ravnoteže

Svako ovakvo pomeranje je izbacivanje iz ravnoteže, iz uobičajenog ritma na koji je naš organizam naviknut, zato je neminovno da se usled pomeranja sata probudimo drugačiji.

– Imamo određene hormone koji nas štite, to su hormoni sna i oni nas pripreme za odmor i rad u toku dana. Zato je potrebno vreme adaptacije na ovu promenu. Što je osoba mlađa brže će se adaptirati, ali promenu ove vrste svi osete. Neko samo prve sedmice, a neko i dve do tri nedelje kasnije – kažu stručnjaci.

Kako se što brže prilagoditi?

Kako stručnjaci ističu, one osobe koje znaju da im teško pada prilagođavanje na zimsko računanje vremena treba nedelju dana, do dve, da počnu da se pripremaju. Važno je da svaka osoba prilagodi svoj ritam života, tj. dnevnu rutinu, novim okolnostima.

– Savetuje se da se što više šeta tokom dana, da se i to malo dnevnog svetla iskoristi na što bolji način, pogtovo oni stariji. Takođe, poželjno je uključiti i što više fizičke aktivnosti.

Izvor : Kurir.rs/Telegraf

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *