PRED NAMA NAJINTENZIVNIJI TOPLOTNI TALAS

Kraj juna i početak jula doneli su Srbiji i regionu veoma nestabilno vreme, uz obilne pljuskove sa grmljavinom, a bilo je i grada, gromova i lokalnih poplava.

Naše područjuje još se oporavlja od razornih nepogoda, a najkritičnija situacija bila je u Vojvodini, u Beogradu, u zapadnim i centralnim predelima Srbije. Srećom, u prethodna dva dana vreme se stabilizovalo.

Još danas se očekuju ugodne letnje temperature, uz vrednosti od 27 do 31 stepen, u Beogradu do 29, što su ujedno i prosečne vrednosti za ovo doba godine.

Već od sutra Srbiju će zahvatiti veoma topla vazdušna masa sa Mediterana. U narednih 10 dana Srbija će biti pod uticajem termičkog visinskog grebena, ali i visokog vazdušnog pritiska, pa će biti vedro i stailno, što je dobra vest.

Nebo će skoro u potpunosti biti bez oblaka, pa se očekuju i veoma visoke vrednosti indeksa UV zračenja.

Maksimalna temperatura često će prelaziti 35, a sredinom jula ponegde bi dostigla i 40 stepeni, što je, svakako loša vest.

Vazdušna masa biće potpuno suvo i stabilna, tako da u narednih desetak dana nema opasnosti od pljuskova i grmljavinskih oluja i nepogoda.

Sledeće sedmice u mnogim predelima Srbije očekuju se i tropske tople noći, što znači da minimalna temperatura vazduha ni tokom noći neće padati ispod 20°C i to u Beogradu i drugim većim urbanim sredinama, pre svega u Vojvodini.

Dakle, pred nama je najintenzivniji toplotni talas ovog leta. Iako se očekuju veoma visoke temperature, za sada nema opasnosti od obaranja temperazurnih rekorda.

Izvor : Kurir.rs/Telegraf

Vrućinefoto: Tamara Trajković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *