PRVO RAŠČISTITE SAMI SA SOBOM, PA ONDA IDITE U BANKU

Debata da li su krediti dobra ili loša stvar često može da se čuje. To je jedna od onih tema o kojoj vladaju podeljena mišljenja u društvu, pa tako postoje dva tabora: jedni će vam reći da je kredit vrlo korisna i nimalo bolna stvar, dok će se drugi zaklinjati kako nikada neće kročiti u banku i zatražiti pozajmicu. Istina o kreditima je da su oni samo instrumenti u našim rukama i da pre svega od nas samih zavisi da li će nam bankarska pozajmica biti dobar sluga ili zao gospodar.

usluga, banka, kredit
FOTO: SHUTTERSTOCK

Bilo da je u pitanju keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit, bitno je da pre nego što kupite konkretan kredit od banke uradite sledeće:

Sami sa sobom rasčistite da li ste spremi za kredit

To znači da znate za šta tačno kupujete kredit i kada znate kakav tačno kredit vam je potreban.

Utvrdite da ste spremni za otplatu

Sigurni ste da ćete imati sredstva u narednom periodu da vratite kredit banci. Kada je reč o keš kreditima ili kreditima za refinansiranje to može značiti u narednih nekoliko godina, a kada su u pitanju stambeni krediti, taj period može ići i na narednih 25 pa i više godina.

stan
FOTO: SHUTTERSTOCK

Proverite da li ste možda „premium“ klijent

Ovo se naslanja na prethodnu stvar, a podrazumeva da vidite da li ste možda u onoj grupi ljudi kojima bi svaka banka bez previše razmišljanja i pod povoljnim uslovima odobrila kredit.

Informišite se što više možete

Pre nego što idete na razgovor u banku informišite se što više o kreditu koji planirate da kupite, a poželjno je i da prikupite što više ponuda banaka pre nego što se odlučite za jedan konkretan kredit.

Pošta, Banka, Red, Uplate, Isplate
FOTO: SHUTTERSTOCK

PRIPREMITE SE ZA RAZGOVOR SA BANKARIMA

Razgovor sa bankarskim službenicima ponekad može da bude naporan, ali i pun skrivenih zamki. Postoje načini kako možete da saznate da se što bolje pripremite za odlazak u banku i koja pitanja treba da postavite bankaru.

Ukoliko odradite sve sa ovog spiska – nećete imati nikakve bojazni i vrlo je verovatno da ćete moći da podignete kredit pod povoljnim uslovima, koji ćete moći posle da vratite bez problema.

porez, porez na imovinu, nekretnine, prodaja kuća, kuća, nekretnina, prodaja kuće
FOTO: SHUTTERSTOCK

Sa druge strane, ukoliko sebe uhvatite u nekoj od ovih situacija, možda bi bilo bolje da razmislite još jednom o kreditu.

  • Nemate konkretnu namenu, već ste uzeli kredit zato što su vam isti ponudili u banci i rekli vam da je „povoljan“
  • Uzimate keš kredit ili kredit za refinansiranje da biste vratili neki stariji dug, a pritom ne menjate svoje finansijske navike
  • Niste se dovoljno informisali o samom kreditu pre nego što ste ga kupili.

Izvor : Kurir.rs/Kamatica

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *