RADNA KNJIŽICA NE POSTOJI OD 2016. GODINE

Nekadašnja Radna knjižica u koju su se upisivali svi podaci o zaposlenju, trajanju staža, prestanku ili promeni zaposlenja od pre nekoliko godina ne postoji u papirnom obliku već su svi ti podaci prebačeni u elektronsku formu i tako se vode.

Radna knjižica se predavala prilikom podnošenja zahteva za penziju.

Jedan korisnik, međutim, pita kako može da dobije duplikat radne knjižice.

Kaže da ne može da pronađe staru pa pita da li mu je ona uopšte i neophodna.

Iz Fonda PIO podsećaju da je Izmenama Zakona o radu Radna knjižica u papirnoj formi prestala da važi od 1. januara 2016. godine.

Radne knjižice izdate do tog datuma i dalje se koriste kao javne isprave, tj. upisani podaci za prethodne periode mogu da se koriste u postupku ostvarivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja i drugih prava u skladu sa zakonom.

S obzirom na to da Radna knjižica nije u upotrebi od 1. 1. 2016, ne postoji pravni osnov da se izdaju duplikati, kao i da se u Radne knjižice unose podaci o osiguranju posle tog datuma.

Svi podaci o osiguranju se nalaze u elektronskoj formi u Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja i bazi matične evidencije Fonda PIO.

Ukoliko su zaposlenima potrebni dokazi o podacima iz osiguranja, uverenja mogu dobiti u Fondu PIO o svim periodima zaposlenja, odnosno osiguranja, poručuju iz Fonda.

Izvor : Espreso / Penzionisani / Vesna Pejčić / Prenela: A.P

Foto: Beta/Dragan Gojić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *