RASPISAN JAVNI POZIV ZA REALIZACIJU PROGRAMA „MOJA PRVA PLATA“


Raspisan je Javni poziv za realizaciju programa „Moja prva plata“ od strane Nacionalne službe za zapošljavanje (NZS). Prijava za ovu vrstu državne pomoći mladima biće realizovana u 4 faze. Donosimo vam sve faze i detalje prijave za ovaj program.

Ovo je pre svega program koji podrazumeva osposobljavanje nezaposlenog za samostalan rad ili praksu kod poslodavca pomoću koje stiče znanje i iskustvu za dalji rad. Program „Moja prva plata“ se realizuje bez zasnivanja radnog odnosa.

U Program „Moja prva plata“ uključena su nezaposlena lica, da bi učestvovali u ovom programu potrebno je da imate bar srednje obrazovanje, a mogu se i uključiti u program oni sa radnim iskustvom koje je manje od 6 meseci. Trajanje ovog programa je 9 meseci.

Prijava će biti realizovana u 4 faze: prva je namenjena isključivo poslodavcima, druga nezaposlenim licima, treća faza se odnosi na izbor kandidata, i četvrta podrazumeva potpisivanje trojnog ugovora, objavio je NZS.

Prijava za Program "Moja prva plata" počela je danas

Prva faza prijave „Moja prva plata“

Prva faza je namenjena isključivo poslodavcima, koji će od danas do 31.oktobra moći da se prijave za učešće u programu na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs, navodi se u saopštenju NSZ. Pristup portalu „Moja prva plata“ kao i prijavljivanje poslodavaca za učešće u ovom programu biće omogućeno u toku dana.

Druga faza prijave „Moja prva plata“

Druga faza je namenjena nezaposlenim licima, koja će za učešće u programu moći da se prijave od šestog do 24. novembra, na istom sajtu.

Treća faza prijave „Moja prva plata“

Treća faza programa odnosiće se na izbor kandidata od strane poslodavaca. Kako se navodi, poslodavci će imati mogućnost da vrše proces selekcije prijavljenih kandidata od samog početka njihovog prijavljivanja, a povezivanje (konačan izbor) kandidata će poslodavci obaviti u periodu od 27.novembra do 8. decembra. U roku od sedam dana od dana konačnog izbora kandidata, na sajtu će biti objavljena lista oglašenih pozicija poslodavaca sa brojem odobrenih kandidata.

Četvrta faza prijave „Moja prva plata“

Četvrta faza, ove pomoći države, realizacije programa podrazumevaće potpisivanje trojnog ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata. Početak osposobljavanja nezaposlenih lica biće u periodu od 1. januara do 15. januara 2024. godine.

Obaveze NZS tokom trajanja programa „Moja prva plata“:

Angažovanim licima isplaćuju se novčana sredstva u ukupnom mesečnom iznosu:

 • 28.000,00dinara za lica koja se osposobljavaju sa srednjim obrazovanjem,
 • 34.000,00dinara za lica koja se osposobljavaju sa visokim obrazovanjem

Vrši obračun i uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, u skladu sa zakonom.

Evo koji su uslovi za poslodavce i nezaposlene u Programu "Moja prva plata"

Uslovi učešća za poslodavce u Programu „Moja prva plata“

 • Pravo na učešće može da ostvari poslodavac koji ima sledeće uslove:
 • Ima sedište na teritoriji Srbije
 • Izmiruje obaveze u zakonskim rokovima
 • Nije bio evidentiran u registru dužnika prinudne naplate
 • Izmirio je obaveze prema NZS
 • Ima zaposlenog mentora
 • Ima tehničke, prostorne i druge kapacitete za osposobljavanje lica

Uslovi učešća za nezaposlena lica u Programu „Moja prva plata“

Nezaposleno lice može se uključiti u Program „Moja prva plata“ ako:

 • se nalazi na evidenciji nezaposlenih NZS
 • ima najmanje srednje obrazovanje
 • ima do navršenih 30 godina na dan prijave za učešće u Programu
 • nema radnog islustva stečenog na poslovima u okviru nivoa obrazovanja na kojima će se osposobljavati
 • nema položen stručni ispit
 • nije ranije bio korisnik Programa „Moja prva plata“
 • nije bio u radnom odnosu u periodu od 6 meseci pre objave ovog poziva

Prijava poslodavaca za Program „Moja prva plata“

Prijava poslodavaca za učešće u programu i oglašavanje pozicija vrši se elektronskim putem,na veb portalu www.mojaprvaplata.gov.rs, u periodu od 10. 10. 2023. godine do 31. 10. 2023.godine.

Prijava kandidata za Program „Moja prva plata“

Prijavljivanje kandidata vrši se elektronskim putem,na veb portalu www.mojaprvaplata.gov.rs, u periodu od 06. 11. 2023. godine do 24. 11. 2023. godine. Kandidat popunjava obrazac radne biografije kroz prijavu na veb portali prilaže skeniranu diplomu o stečenoj kvalifikaciji.

U novom ciklusu programa planirano 10.000 mladih

Kako je „Blic Biznis“ prvi pisao, planirano je da se u program „Moja prva plata“ u novom ciklusu uključi do 10.000 mladih starosti do 30 godina, sa najmanje srednjim obrazovanjem i bez radnog iskustva. Program će se sprovoditi kod poslodavca, u privatnom i javnom sektoru, u trajanju od devet meseci, a realizuje se bez zasnivanja radnog odnosa.

Tokom trajanja programa, Nacionalna služba za zapošljavanje će na mesečnom nivou isplaćivati mladima sa srednjim obrazovanjem novčanu naknadu u iznosu od 28.000 dinara, dok će mladima sa visokim obrazovanjem isplaćivati 34.000 dinara, uz uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti. Ovim programom daje se mogućnost mladima koji nemaju radno iskustvo da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavca, u cilju sticanja znanja, veština i kompetencija za rad, kako bi na taj način povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje.

Izvor: Blic

Foto:PETAR MARKOVIĆ, OLIVER BUNIĆ  / RAS SRBIJA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *