S TOPLJENJEM SNEGA SE TOPI I CENA PELETA

Zima Srbiji nije ni uhvatila svoj pravi zamah, a za nešto više od mesec dana se i kalendarski završava, što ipak ne znači da se kupovina ogreva može tek tako prekinuti, jer sneg može da iznenadi.

Cena jednog od najrasprostranjenijih vidova grejanjapeleta, je polako krenula da opada u odnosu na januar, te se sada može naći između 27.500 i 35.000 dinara po toni. Ovaj iznos se može razlikovati u zavisnosti od kvaliteta i proizvođača, ali se se i za manje novca može pronaći na nekim sajtovima koji se bave kupoprodajom.

Faktori koji utiču na trenutnu cenu peleta u Srbiji

Cena peleta u Srbiji zavisi od nekoliko faktora, uključujući proizvodnju, dostupnost sirovina, potražnju i sezonske promene.

U septembru i oktobru 2023. godine, prodaja drveta i peleta je opala, što je dovelo do pada cene peleta. Tržište se stabilizovalo, ugalj je ostao na istom nivou, ali prodaja je i dalje opala zbog „miholjskog leta“.

STALAN RAST PROIZVODNJE

Proizvodnja peleta u Srbiji je u stalnom rastu, zahvaljujući sve većoj potražnji na domaćem tržištu i inostranstvu. Proizvođači peleta ulažu u nove kapacitete i tehnologije kako bi zadovoljili rastuću potrebu.

Do prvih ovogodišnjih pojeftinjenja je došlo još u januaru, rekao je tom prilikom Branko Glavonjić, profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu.

– Želim da kažem da smo 15. januara evidentirali prva pojeftinjenja ogrevnog drveta na nekoliko stovarišta u Beogradu i u centralnoj Srbiji. Pojeftinjenja su simbolična, oko 200 dinara po prostornom metru, ali smo evidentirali i dva stovarišta na kojima je pojeftinio pelet – naveo je tada i doveo:

– Jedno stovarište se nalazi u Beogradu i cena peleta je 15. januara bila niža za 1.000 do 1.400 dinara po toni u poređenju sa decembrom, a na drugom stovarištu koje se nalazi u Šapcu cena je bila niža od 500 do 1.500 dinara po toni – rekao je on pre manje od mesec dana.

Drvo, Cena, Poskupljenje, Ogrev
FOTO: SHUTTERSTOCK

Kada upoređujemo pelet i ugalj kao opcije za grejanje, važno je uzeti u obzir nekoliko faktora. Trenutna cena peleta varira ali je ekonomičniji u poređenju sa ugljem „stanari“, čija cena obično osciluje. Jedan od glavnih razloga za ovo je rastući trend prelaska na ekološko gorivo, koje se smatra znatno čistijim i održivijim.

Kada je reč o cenama, drvo za grejanje takođe ima konkurentske cene u odnosu na pelet. Trenutne cene ogrevnog drveta se kreću oko 70 evra za kubik. Potencijalni kupci bi trebalo da pratе trenutne trendove kako bi doneli najbolju odluku za svoje potrebe u grejanju.

Drvo ima nešto višu emisiju štetnih materija u poređenju sa peletom, ali se i dalje smatra ekološki prihvatljivim izborom u poređenju sa ugljem. Važno je napomenuti da u slučaju upotrebe drveta, probeđivanje adekvatne količine kvalitetnog materijala može biti veći izazov.

Izvor : Kurir.rs/RTS

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *