SA KAKVIM PREDZNANJEM IDETE NA PROSLAVU NOVE GODINE? 

„Svake godine, u najvećem delu Evrope beleži se porast srčanih oboljenja i srčanih udara u periodu novogodišnjih i božićnih praznika.

Nova Godina, paketić
FOTO: SHUTTERSTOCK

A upravo se praznično prejedanje navodi kao ključni pokretač. Koliko je preterivanje u hrani opasno za organizam i kako odoleti bogatoj gozbi proveravala je reporterka Kurira Emilija Gojković.

Vreme praznika predstavlja pravi izazov kada je hrana u pitanju. Domaćice već nekoliko dana ranije spremaju bogatu prazničnu trpezu kako bi gosti uživali u hrani koja je kalorična, ali i brojnim kalorijama obiluje u ovom periodu godine. Boga mi, ja ne pazim šta jedemo, obično je prasetina, ruska salata, neka torta… tako da ima raznovrsnih kaloričnih poslastica.

Prejedanje usporava funkcionalnost organizma jer se dodatna energija troši na varanje veće količine hrane. Hrana koja se loše vari u našem organizmu taloži toksine koji vremenom mogu prouzrokovati bolesti.

– Moja preporuka za praznični period jeste da se pravi razmak između obroka, da se pije što više vode, što manje gaziranih pića i industrijskih sokova sa dodatnim zaslađivačima. I naravno, bez obzira na vremenske uslove, više šetajte, krećite se. To će takođe pomoći da ukoliko smo se obilnije hranili, da tu hranu naš organizam lakše svari – kaže sagovornica Kurir televizije.

Doktori upozoravaju da kada halapljivo jedemo, želudac ne stigne da pošalje signal mozgu kada je pun, već to čini mnogo kasnije.

  • U tom slučaju hrana se mnogo duže vari jer je želudac paralizovan. Ako nam je želudac paralizovan, onda vrši pritisak na dijafragmu, što može izazvati osećaj nedostatka daha. Posebno oni koji imaju želudačnu kilu, gde deo želuca prelazi u grudni koš. Vrlo često se takve osobe javljaju kardiologu, misleći da imaju kardiološke smetnje, a zapravo je to pritisak želuca – rekla je doktorka opšte prakse Biserka Obradović.

U društvu se najslađe jede, a neretko i najviše. Ipak, umerenost i samokontrola su ključni, koliko god teško bilo. Čak i ako ste čvrstog karaktera, teško je odupreti se prazničnim trpezama.

Međutim, i u ovoj situaciji, kao i u drugim, treba slušati savete bake: prestani kada je najlepše.“

Izvor : Kurir.rs

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *