SLAVIMO VASILIJA OSTROŠKOG

Vasilije Jovanović – Sveti Vasilije Ostroški, rođen je u selu Mrkonjići, Popovo Polje u Hercegovini 1610. godine.

U strahu od danka u krvi roditelji ga u dvanestoj godini šalju u manastir Zavalu. U manastiru Zavala Vasilije se učio crkvenoj pismenosti i bogosluženju.Nakon nekoliko godina prelazi u trebinjski manastir Tvrdoš gde pohađa manastirsku školu i tu prima monaški postrig i sveštenički čin, postavši paroh popovopoljski.

Prema predanju u Crnu Goru je došao kao jeromonah i nakon kratkog boravka vratio se u Hercegovinu, a potom otputovao u Rusiju. Iz Rusije je doneo bogate darove u knjigama, crkvenim potrepštinama i novac koji je delio sirotinji.Pred turskim nasiljem ponovo je napustio Hercegovinu i godinu dana proveo u Hilandaru.

Došao je u Onogošt (Nikšić) 1651. ali je i taj grad morao da napusti i potraži utočište u ostroškoj pećini-isposnici, u kojoj je ostao do kraja života.

Sveti Vasilije Ostroški umro je 12. maja 1671. godine u manastiru Ostrog.

Njegove mošti i njegov grob čuvaju se u manastiru u Ostrogu do današnjeg dana.

U njihovu moć isceljenja i utehe veruju podjednako i hrišćani i muslimani.

U Ostrogu se svake godine na Trojičine dane održava veliki Narodni sabor. Manastir Svetog Vasilija Ostroškog mu je posvećen.

Život Svetog Vasilija Ostroškog u Gornjem manastiru, mesto je hodočašća vernika iz mnogih domaćih i inostranih krajeva.

Ostrog, sveti Vasilije Ostroški
FOTO: SHUTTERSTOCK

NARODNA VEROVANJA

Nekoliko narodnih verovanja vezano je za ovog svetitelja, a možda i najzastupljenije jeste da Sveti Vasilije Ostroški svake noći ustaje iz kovčega i šeta po stenama.

U prilog tome ide i činjenica da su tokom godina i vekova mnogi sveštenici svedočili kako ujutru vunene čarape na nogama Svetitelja budu pocepane, iako su uveče obučene čitave.

Zbog toga, svako ko dolazi na poklonjenje u Ostrog obavezno nosi jedan par vunenih, belih čarapa.

Vernici koji polaze na put u manastir sa sobom obavezno treba da ponesu ulje, tamjan i pamuk, ali i vunene čarape i sve to potom ostave kod sveca „da prenoći“, jer stvari koje provedu noć u prostoriji sa moštima sveca, veruje se, dobijaju magične moći izlečenja.

Sveti Vasilije Ostroški se slavi sa mrsnom ili posnom trpezom, sve u zavisnosti da li „pada“ u sredu ili petak kada se slavi posno, a ostalim danima se slavi mrsno.

Izvor : Kurir.rs

FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *