ŠOK LISTA POLOVNJAKA KOJI SE NAJVIŠE KVARE

Kako se u Srbiji najčešće kupuju polovni automobili, ne može da se zanemari činjenica da postoji i ogromna mogućnost za njihove kvarove, usled velike kilometraže i ranijih popravki. Postoji lista koja je napravljena uzimajući se u obzir podaci sa terena i reč je o vozilima kojima je neophodna hitna intervencija na putu.

Na prvom mestu vozila koja se najviše kvare su Folksvagenova vozila, a zatim, kad su brendovi u pitanju, slede Opel, Fiat, Reno, BMW, Ford, Pežo, Audi, Citroen, Mercedes, Alfa Romeo, Tojota, Hjundai, Škoda i Mazda.

Folksvagen, svetska premijera, Tiguan, Pasat
FOTO: KURIR TV

Takođe, zanimljivo je da je ova statistika otkrila da su modeli 2008. i 2010. godište oni koji se najviše kvare. Među njima, po broju kvarova, dominira Opel Astra, a za njom sledi Folksvagen Golf, pa Folksvagen Pasat, Fiat Punto, Reno Megan i Reno Senik.

Najčešći kvarovi odnose se na motor i mehaničke delove, koji čine 34 odsto kvarova. Zatim su tu problemi sa menjačem, alternatorom i alnaserom, gumama i na kraju sa havarijama. Ako ste vozač polovnog automobila, onda svakako morate da obratite pažnju na stvari koje predstavljaju najveći izvor problema.

Problemi sa gumama

Neki od najčešćih kvarova se događaju upravo sa pneumaticima. Koliko god delovale neznatno naspram kompleksnosti celokupne mašine, kakvu predstavljaju današnji automobili, automobilske gume su izuzetno bitan faktor.

Neki od kvarova i problema sa gumama, jesu i prenapumpanost pneumatika, pucanje, bušenje i iscepanost, ispuštanje vazduha iz guma i drugi. Uvek dobro proverite stanje svojih guma pre nego što se uputite nekud, a posebno na duže putovanje.

pneumatici, guma, zamena
FOTO: SHUTTERSTOCK

Pokvareni akumulator

Dešava se da akumulator zakaže baš kada ne treba, što izaziva veliku frustraciju vozača svakodnevno.

Iako nije prijatno, trebalo bi da se molite da je upravo akumulator problem, s obzirom na to da su svi drugi kvarovi koji mogu uticati na ovakav problem, znatno skuplji.

Akumulator, akumulator za kola
FOTO: SHUTTERSTOCK

Naravno, može se desiti da akumulator nije uopšte ili barem ne u potpunosti pokvaren, već da je samo istrošen, što iziskuje dodatno punjenje za koje možete zvati nekog prijatelja ili je moglo doći do slabljenja spoja koji stvaraju kleme provodnika akumulatora. Ovo ćete lako moći da uočite ako su svetla na instrument tabli prigušena.

Kontakt brava i paljenje automobila

Kada je u pitanju kontakt za paljenje automobila, može postojati više različitih problema i rešenja. Najčešće se događa da elektropokretač ne može da pokrene motor, iako celokupna instrument tabla sija.

automobil, kupovina automobila, polovni automobili, auto pijaca
FOTO: SHUTTERSTOCK

U takvoj situaciji najverovatnije rešenje leži u kvaru kontakt brave, ili samom elektroprekidaču. Naravno, može se dogoditi i da razvodnik za paljenje automobila pravi problem, pogotovo ako se čuje pokretanje motora, ali motor i dalje ne kreće.

Različiti problemi sa gorivom i motorom

Kako se motor snabdeva mešavinom goriva i vazduha, može se desiti veliki broj kvarova koji imaju veze sa povezanošću motora i rezervoara. Misli se na delove automobila koji imaju veze sa gorivom u kolima.

Kvarovi se mogu odnositi na svaki od tih pojedinačnih delova, kao što su pumpa za gorivo, cevovodi ili karburator. Takođe, problem može biti i sam motor, bez kog automobila ne bi ni bilo, a čiji potpuni kvar znači ogromne troškove.

motor
FOTO: SHUTTERSTOCK

Otkriće motora sa unutrašnjim sagorevanjem je u potpunosti promenilo celokupnu industriju, pa se danas ne može zamisliti postojanje bilo koje druge vrste industrija.

U svakom slučaju, lako može doći do gašenja motora, pregrejavanja i gašenja motora usled pregrejavanja, ili da motor troši previše ulja, previše goriva ili nešto sasvim drugo. Dešava se da kvar pogodi katalitički konverter, čija popravka može biti izuzetno skupa.

Izvor : kurir.rs

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *