SPISAK NERADNIH DANA ZA 2024. GODINU – MNOGI MOGU DA NAPRAVE MINI ODMOR

Neradni dani tokom novogodišnjih i božićnih praznika biće 1., 2., i 7. januar. Nakon januara meseca, sledeći neradni dani nas očekuju odmah u februaru povodom Dana državnosti koji se obeležava 15. i 16. februara, a ove godine padaju u četvrtak i petak.

Praznik rada u našoj zemlji garantuje dva slobodna dana, 1. i 2. maj, a odmah zatim slede i Uskršnji praznici za pravoslavne vernike od 3. do 6. maja, što znači da će građani imati šest vezanih dana za vreme kojih neće raditi.

Uskršnji praznici za katoličke vernike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica obeležavaju se od 29. marta do 1. aprila neradno. Neradni dan je i prvi dan Ramazanskog bajrama za pripadnike islamske zajednice 10. aprila.

kalendar
FOTO: SHUTTERSTOCK

Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu obeležava se radno 22. aprila, kao i 9. maj Dan pobede. Sa druge strane, pripadnicima islamske zajednice slobodan dan sledi Prvog dana Kurbanskog bajrama 16. juna. Pripadnicima jevrejske zajednice slobodan je i 12. oktobar, kada se obeležava Jom Kipur.

Naredne godine Dan primirja u Prvom svetskom ratu biće neradni ponedeljak, 11. novembar. Za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica, prvi dan Božića, u sredu 25. decembra, takođe se neće raditi.

Ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici padne u nedelju, ne radi se prvog narednog radnog dana. ali se ovo ne primenjuje kada su u pitanju verski praznici. Takođe, pripadnici različitih verskih zajednica imaju pravo na slobodan dan kad njihova verska zajednica obeležava neki praznik.

Izvor : Kurir.rs/Novosti

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *