SPOJENO I ODVOJENO PISANJE REČI, EVO KAKO JE JEDINO PRAVILNO

Jezik se stalno menja iz različitih razloga, usvajaju se nova pravila, a baš zbog toga nastaju jezičke nedoumice. I pored različitih priručnika, gramatika i pravopisa, često se možemo naći u situaciji da nismo sigurni da li se neka reč piše spojeno ili odvojeno i da tako pogrešimo u pisanju.

Sa stanovišta „Pravopisa srpskog jezika“, problem oko nedoumice da li se reč piše spojeno ili odvojeno se uglavnom svodi na razlikovanje složenica, koje se pišu spojeno, od polusloženica koje se pišu sa crticom, kao i izraza ili sintagme koje se pišu ili odvojeno ili spojeno.

Reči koje se pišu spojeno

Do viđenja ili doviđenja?

Na različitim sajtovima, ovo je najčešća nedoumica. Ovo je tradicionalno odjavljivanje, odnosno pozdravljanje pri odlasku, rastanku i pravilno se piše sastavljeno – doviđenja.

S toga ili stoga?

Spoj predloga za zamenicom piše se zajedno, pa će tako i spoj reči s i tog biti stoga, pa će se uvek i pisati zajedno. Na primer, “Nisam bio na predavanju, pa sam stoga propustio dosta gradiva”.

Nebitno ili ne bitno?

Piše se nebitno, jer se ne piše spojeno sa pridevima, kao na primer neograničen, neodgovoran, nebitan, neopisiv, nevažan, nevažeći, nevaljao, neverovatan, neozbiljan, neplaćen, nepoznat, nepismen, neradni…

Ponekad ili po nekad?

Prema “Pravopisu srpskog jezika” pravilno je pisati sastavljeno, jer se složeni prilozi pišu spojeno.

Reči koje se pišu odvojeno

Nemogu ili ne mogu?

Rečca NE piše se odvojeno od glagola, osim kod oblika: nisam, neću, nemoj, nemam.

Ustvari ili u stvari?

Piše se odvojeno, jedini ispravan oblik je u stvari.

Ićićemo ili ići ćemo?

Kod glagola na ći, kao što su doći, reći, peći, seći, delovi futura I pišu se rastavljeno. Na primer: ja ću ići i ići ću, ti ćeš ići i ići ćeš, on će ići i ići će, mi ćemo ići i ići ćemo, vi ćete ići i ići ćete, oni će ići i ići će.

Ni jedan ili nijedan?

Odvojeno se piše ni jedan u izrazima sa pojačanim značenjem, kao na primer “Nije se pojavio ni jedan jedini”.

I te kako ili itekako?

I te, koje služi za isticanje, treba pisati odvojeno od kako, na primer “i te kako”, a ne “itekako”.

Isto važi i za i te kakav, i te kakva, i te koliki, i te koliko itd.

U redu ili uredu?

Prema Pravopisu srpskog jezika piše se u redu, zato što je “u” predlog sa lokativom, a “redu” je imenica red u lokativu.

Zakad ili za kad?

Priloški spojevi za+kad, za+onda i za+tada pišu se uvek odvojeno, jer imaju značenje vremenske namene: za koje vreme, za koji momenat.

Izvor : Espreso/Startuj.com

Foto : Profimedia,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *