SRBI JEDNI DRUGE VEĆ VEKOVIMA KUNU, DA LI JE KAZNA STIGLA? 

Đavo te odneo!“,“Proklet ti bio rod i porod„, „Seme ti se zatrlo„, „Sunce te nikad ne ogrejalo„, „Ne imao muškoga roda„, „Da bog da te stigla božja kazna„, samo su neke od kletvi koje su vekovima u nazad u najvećim emotivnim nabojima Srbi izricali jedni drugima.

Do dana današnjeg, tvrde poznavaoci ovog polja, ništa se nije promenilo. Kunemo i dalje i to sa podjednakim žarom. Međutim, može se reći da su ovakve rečenice postale deo svakodnevnog jezika i da su izgubile prvobitnu magijsku težinu, te da danas predstavljaju samo emocionalni izraz.

Ali, šta je sa onim kletvama koje se ne govore javno, zbog kojih se ide na razna čudna mesta i konsultuju mnogi čudni ljudi? Imaju li one stvarnu moć i mogu li da nas povrede?

Srpska pravoslavna crkva ne odriče postojanje kletvi – postoje blagoslovi i jedna jednina kletva – Božja.

Prota Vasilije Tomić je i više nego ilustrativno objasnio postoji li kletva, treba li je se plašiti i kako se odnositi prema onima koji imaju „moć“ da je bace, odnosno onima koji to traže.

– ‘Ne uzimaj svašta što se govori‘, (Prop. 7, 21) uči nas Premudri Solomon. Postoji samo jedna, jedina, kletva, i mnogo puta u Svetom pismu ponovljena i utvrđena, a to je kletva Božija, i samo se nje treba plašiti.

– Gospod nam je dao Zakon njegov i objavio nam svetu volju njegovu. On nas blagosilja kad živimo po zapovestima njegovim. Ako si u skladu sa Zakonom Božijim, ne boj se nikakvih kletvi, čini, magija i drugih đavoljih rabota. Gospod razbija namere nevernicima i uništava pomisli njihove. (Ps. 33, 10) Koga Gospod blagosilja, niko ga prokleti ne može. (4. Mojs. 23, 8) ‘Bože, slavo moja’, (Ps. 109, 1) ‘oni kunu a Ti blagoslovi’. (Ps. 109, 28)

– Čitajte Sveto pismo, i nalazi osnaženje u njemu. Videćete da Bog vraća zlo na glave zločiniteljima. (Sud. 9, 57) On obraća kletvu na blagoslov. (4. Mojs. 22. i 23. glava; Nem. 13, 2) Pred nama je Božiji blagoslov i njegovo prokletstvo: blagoslov ako uzaslušamo zapovesti Gospoda Boga svojega, a prokletstvo, ako ne uzaslušamo nego siđemo s puta njegova. (5. Mojs. 11, 26-28) U tom slučaju Gospod dopušta nesreće mnoge i na našu tvrdoglavost u grešenju dodaje sedminama nedaće sve dok nas ne iskoreni. (2. Mojs. 26. glava).

– Đavolje su sluge i šegrti koji se prljavšinama bave, vračaju i gataju, magije bacaju i ostala nepočinstva čine, i ma koliko se oni s nekakvom lažnom pobožnošću predstavljali, i svoje špilje ikonama ukrašavali, istina ostaje da oni u svoje đavolje mreže lakovjerne hvataju. Đavolji su najamnici i svi oni koji od njih usluge traže.

– I na kraju, za vjeru i utjehu Tvoju: ‘Kao vrabac koji prhne i lasta kad odleti, tako kletva nezaslužena neće doći’. (PrS. 26, 2)

Izvor : Espreso/SrbijaDanas

Foto: Azoor Photo Collection / Alamy / Alamy / Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *