SRBI NAVALILI NA JESENJE ARANŽMANE

Nakon povratka s godišnjih odmora mnogi naši građani već su razgrabili jesenje aranžmane, koji su ove godine zavisno od prevoza i destinacije skuplji i do 20 odsto u odnosu na prethodnu. Sudeći prema trenutnim dostupnim ponudama turističkih agencija, jedno od jeftinijih putovanja ove jeseni je Budimpešta autobusom, gde tri noći s doručkom košta 109 evra!

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne alijanse turističkih organizacija Juta, kaže za Kurir da je kao i svake godine najveće interesovanje što se tiče jesenjih putovanja za evropske gradove.

– Među prvima su Budimpešta, Solun, Banjaluka, Trebinje, gradovi severne Italije, Istanbul, Prag, Berlin, Amsterdam, koji su malo udaljeniji. Pored toga, još ima interesovanja i za destinacije poput Tunisa i Egipta, gde je trenutno 30 stepeni, a temperatura mora 27 stepeni te je idealno za letovanje, a sezona traje čak i u novembru. Što se tiče evropskih gradova, u ponudi su turistički aranžmani koji uključuju avio-prevoz ili autobus – kaže Seničić i dodaje:

Aleksandar Seničić
FOTO: KURIR TELEVIZIJA

– Interesovanje je isto kao i prethodne godine, a od termina i ture zavisi koliko će određena grupa biti popunjena. Aranžmani sa autobuskim prevozom su ove godine skuplji od 10 do 15 odsto, zavisno od destinacije, dok su oni sa avio-prevozom skuplji do 20 odsto zbog celokupne situacije i inflacije.

Jesenji odmor u Srbiji

Ipak, Seničić navodi i da mnogi naši građani preferiraju da jesen provedu i na popularnim destinacijama u Srbiji.

– Što se tiče naše zemlje, najveće interesovanje je za Kopaonik, Zlatibor, Rudnik, Staru planinu, Zlatar… Pored planina, popularna odmarališta su i srpske banje, počev od Vrnjačke Banje, Sokobanje, banje Vrdnik, Kanjiže…

Kurir je istraživao kolike su cene jesenjih putovanja, a među jeftinijim aranžmanima je, pored Budimpešte, i Slovenija, gde odlazak autobusom na pet dana i dva noćenja u hotelu košta 119 evra. Dvadeset evra više, to jest 139 evra, košta putovanje u Milano autobusom pet dana i dve noći u hotelu. Isto toliko košta i aranžman za odmor u Istanbulu pet dana, odnosno tri noći u hotelu sa tri zvezdice, a ide se autobusom.

pasoš
FOTO: MARINA LOPIČIĆ, PROFIMEDIA

Ima interesovanja za zimovanje

Do kraja oktobra cenovnici za skijališta

Aleksandar Seničić kaže i da pojedini građani polako počinju da se interesuju i za aranžmane za popularna skijališta.

– Jahorina je prethodnih godina postala veoma zanimljiva, što će verovatno biti i ove zime, dok mnoge turističke agencije u ponudi imaju i skijanje u Bugarskoj. Do kraja oktobra očekujemo da će biti i ponuda za Austriju, Italiju, Francusku i Švajcarsku – kaže Seničić.

Za ljubitelje jezera u ponudi je obilazak jezera Italije i Švajcarske pet dana i dva noćenja u hotelu, za koje treba iskeširati 149 evra. Istu sumu bi trebalo da izdvoje i oni koji planiraju odlazak u Prag autobusom na tri noći u hotelu s doručkom. Putovanje autobusom u Toskanu na šest dana i tri noćenja ove jeseni košta 189 evra, dok odlazak u Pariz sa obilaskom Minhena i Salcburga sa tri noćenja u hotelu s doručkom košta od 230 do 250 evra, zavisno od hotelske sobe. Što se tiče Amsterdama, oni koji planiraju ovo putovanje uz obilazak Minhena za tri noćenja s doručkom u hotelu treba da izdvoje od 270 do 300 evra.

putovanje, koferi, kofer
FOTO: SHUTTERSTOCK

Komfor skuplji

Aranžmani sa avio-prevozom su skuplji te je trenutno u ponudi putovanje u Kapadokiju na četiri dana i smeštajem u hotelu za 399 evra. Let do Valensije i četiri dana odmora s hotelskim smeštajem košta 529 evra, dok je za 70 evra skuplji četvorodnevni odmor u Lisabonu s letom i noćenjem u hotelu s doručkom.

Jesenja ponuda aranžmana

Grad Broj dana Prevoz Cena

 • Budimpešta 3 noći autobus 109
 • Slovenija 5 dana, 2 noći autobus 119
 • Milano 5 dana, 2 noći autobus 139
 • Istanbul 5 dana, 3 noći autobus 140-170
 • Jezera Italije i Švajcarske 5 dana, 2 noći autobus 149
 • Prag 3 noći autobus 149
 • Toskana 6 dana, 3 noći autobus 189
 • Pariz (obilazak Minhena i Salcburga) 3 noći autobus 230-250
 • Amsterdam (obilazak Minhena) 3 noći autobus 270-300
 • Kapadokija 4 dana, 3 noći avion 399
 • Valensija 4 dana, 3 noći avion 529
 • Lisabon 4 dana, 3 noći avion 599

* Iznosi su u evrima

Ljubitelji naše zemlje ove jeseni apartmanski smeštaj na Kopaoniku, Tari i Zlatiboru mogu naći već od 15 do 30 evra, dok isto toliko košta i noćenje u Vrnjačkoj Banji i Sokobanji. Što se tiče Vrdnika i Kanjiže, apartmani se mogu naći od 25 evra, dok su hoteli od 50 evra pa naviše.

Izvor : Kurir.rs/ Aleksandra Kocić
Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *