SRBIJA JE KOLEVKA EVROPE?!

Grupa naših istraživača je sa kolegama sa dva svetska univerziteta objavila rad pod nazivom “Genomska istorija Balkana od rimske granice do slovenskih migracija“ koji daje presek genetičkih promena populacije i migracija na Balkanu kroz duboku prošlost dužu od dva milenijuma.

U okviru ovog istraživanja određena je DNK sekvenca više od 140 skeleta od 1. do 10. veka iz Srbije, Hrvatske, Severne Makedonije, Bugarske, Rumunije, Albanije i Grčke, a tom prilikom su sekvencirani i genomi modernog srpskog i balkanskog stanovništva.

Lepenski vir
FOTO: NEBOJŠA MANDIĆ

Različiti jezici, religija i kultura ukazuju na demografske i kulturne procese tokom milenijuma istorije, iako su genetički veoma bliski. Analiza današnjeg genoma pokazuje najveću genetičku bliskost Srba, Hrvata i Rumuna.

O ovoj temi u emisiji Puls Srbije govorili su naučnici koji su učestvovali u ovom projektu: dr Željko Tomanović, profesor Biološkog fakulteta i dopisni član SANU, Ilija Mikić sa Aerheološkog instituta,a u program se uključio i profesor doktor Miodrag Grbić sa Univerziteta Vestern u Kanadi.

Lepenski vir
FOTO: KURIR TELEVIZIJA

– U pitanju je veliki izazov jer je to prvo paleogenetičko istraživanje koje se radi na našim prostorima. Iskoristili smo šansu. Videli ste da je naše istraživanje publikovano u prestižnom časopisu Sel. Ja bih ovom prilikom napomenuo da ovo istraživanje počiva na arheološkom nalazištu. Na arheološkim iskopavanjima kada dolazi do iskopavana skeleta na kojima se radi analiza. Imali smo veoma interesantne rezultate – rekao je Mikić.

Prof. Grbić je konstatovao da je Balkan veoma komplikovano područje, kao i da se na osnovu preciznih istraživanja može utvrditi da je Balkan, tačnije Lepenski vir koji se nalazi na teritoriji današnje Srbije kolevka Evrope:

  • Moramo znamo istorijski da je Balkan bio područje koje je veoma komlikovnao, posebno zbog skorašnjih političkih događaja. Ako se, međutim, zadubimo u prošlost, kolevka evropske kulture počinje da se događa ovde na Balkanu. Prvi susret između lovaca sakupljača koji su živeli u Evropi i prvih poljoprivrenika koji dolaze iz Anadolije i donose poljoprivredu u Evropu dešava se u Lepenskom Viru, a deslilo se nekih 8000 godine pre naše ere.

Izvor : Kurir.rs/M.V.

Foto: Nebojša Mandić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *