SRBIJA NA POČETKU JOŠ JEDNOG TROPSKOG TALASA

Na početku smo još jednog tropskog talasa. U Srbiji je izmereno 35 stepeni, a narednih dana biće još toplije, naročito u gradovima gde se ni noću temperatura neće spuštati ispod 20 stepeni. Relativna vlažnost vazduha biće niska, pa ćemo julsku žegu lakše podnositi.

Jak toplotni talas biće duži od prethodna dva junska i potrajaće čitave naredne sedmice. Sa severa Afrike, iz Sahare, na Balkan će stizati veoma topao vazduh. Naredna dva dana temperatura do 37 stepeni, a od srede i do 40.

Dobra vest je da će relativna vlažnost vazduha biti niska, pa ćemo julsku žegu lakše podnositi.

Jul je tradicionalno natopliji mesec u godini, a ovaj je usledio posle najtoplijeg juna u Srbiji još od sredine prošlog veka. Bilo je čak tri stepena toplije. U Beogradu je bilo 15 tropskih noći što je najviše za taj mesec još od 1887. kada su počela organizovana merenja.

I naredna noć u Beogradu biće tropski topla jer se temperautra neće spustiti ispod 23 stepena, a danas oko 16 sati temperature će dostići 35 stepeni.

Preko Panononske nizije ka Karpatima premešta se jedan talas vlažnog vazduha, i samo ponegde sredinom dana i posle podne može biti slabe kiše ili pljuska, uglavnom na severu zemlje, koji će samo na kratko osvežiti.

Narednih dana osveženje možemo potražiti pod gustom krošnjom, u planinskim predelima ili na obali reke.

Klimatske promene su na delu i zato je važno da se i ovog leta prilagodimo.

Izvor : Kurir.rs/RTS

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *