SRBIJA NAJBOLJA DESTINACIJA ZA PROIZVOĐAČE ELEKTRIČNIH VOZILA

Firme iz auto-industrije, povezane s Teslom, zainteresovane su da pokrenu proizvodnju auto-delova u nekom od srpskih gradova.

Sada traže povoljan proizvodni prostor u koji bi se uselili.

– Dobijamo upite baš za Srbiju iz firmi koje su u auto-industriji i prave delove za njih. To su uglavnom firme iz Kine. One sada prebacuju proizvodnju ovde, bliže Evropi. Lanci snabdevanja su pokidani, transport je skup, dugo traje, a i nepredvidiv je. Mi smo za njih možda i najbolja destinacija jer smo blizu EU, a imamo dobre uslove – kaže za Forbs Božidar Gaćeša, rukovodilac odeljenja za logističke i industrijske nekretnine za Jadransku regiju u CBRE.

JAVILE SE KINESKE FIRME

Kako se dalje navodi, javile su se dve kineske kompanije koje su u poslednjoj fazi dobijanja posla za Teslu. Te kineske firme proizvodiće delove za fabriku Tesle u Nemačkoj.

– Dve kineske firme koje će raditi delove za Teslu nedavno su dolazili i obilazili mesta po SrbijiBeograd je kompanijama iz auto-industrije skup, a većina bi da pokrene fabriku u Vojvodini jer je najbliže Evropi. Ipak, tu im je najskuplja radna snaga, pa se odlučuju za JagodinuKragujevacKraljevo… – kazao je sagovornik.

Gaćeša je za Forbs otkrio da će u Srbiju doći i dobavljači kineske kompanije BID, koja sustiže Teslu po prodaji električnih automobila, i koja je objavila da otvara fabriku u Segedinu.

Izvor : Kurir.rs/Forbes

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *