SRBIJA UŠLA U TOP 20 NAJBOLJIH KUHINJA SVETA

Petrovački kulen zauzima prvo mesto na listi najboljih jela, piće i namirnica iz Srbije koju je sastavio Taste Atlas (Tejst Atlas).

Kako prenosi Euronews Srbija, sajt, na kom se ocenjuju i restorani na gotovo svim svetskim destinacijama, Srbiju je trenutno smestio na 20. mesto najboljih kuhinja sveta, ali pošto se glasanja za najbolja jela i gastronomije često organizuju, pozicija je varirala.

Iako pljeskavica važi za najpopularnije jelo iz Srbije, pošto ga je probao najveći broj glasača, najbolje ocene dobio je petrovački kulen, a slede ga komplet lepinja, leskovački domaći ajvar, klasičan ajvar, leskovački roštilj, pirotska peglana kobasica, pazarske mantije, futoški kupus, užička pršuta i miročki sir.

sir
FOTO: SHUTTERSTOCK

Prvih 10 mesta zauzimaju:

1. Petrovački kulen

2. Komplet lepinja

3. Leskovački roštilj

4. Pirotska peglana kobasica

5. Pazarske mantije

6. Užička pršuta

7. Miročki sir

8. Sarma

9. Pljeskavica

10. Burek sa sirom

Urnebes je na 16. mestu, perkelt na 18, a iza njega su gomboce na 19. mestu. Proja je na 30. mestu, sremska kobasica na 34, a čorbast pasulj na 37.

Izvor : BiznisKurir/021.rs

Foto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *