SRBIN DA BI KUPIO VEŠ MAŠINU MORA DA RADI 8 DANA, A ZA LITAR ULJA 25 MINUTA

Radnik sa prosečnom platom u Srbiji u junu je za kupovinu litra ulja trebalo da radi 25 minuta, a veš mašine 8 dana, pokazuju podaci Ministarstva trgovine.

Kada se uporedi kupovna moć u Srbiji u junu 2023. godine i u septembru 2000, u junu ove godine za prosečnu platu moglo se kupiti 418 litara ulja, a septembra 2000. godine 166 litara ulja.

Radnik sa prosečnim primanjem u Srbiji u junu ove godine za kupovinu kilograma šećera trebalo da radi 14 minuta, za kilogram mlevene kafe malo više od tri i po sata a za kilogram pšeničnog brašna devet minuta.

Vreme rada potrebno za nabavku bele tehnike i kućnih aparata meri se danima, pa se za mašinu za pranje rublja moralo raditi osam dana i šest sati a za LCD televizor pet dana i četiri sata.

hiljadu dinara, novac u rukama, dinari, srpski dinari, novac, pare
FOTO: SHUTTERSTOCK

Za kupovinu automobila neophodno je raditi godinama, konkretno za škodu fabiju dve godine i dva dana.

Uporedni pregled kupovne moći u Srbiji u junu 2023. godine i u septembru 2000. pokazuje da su u junu ove godine za nabavku frižidera bile potrebne 0,4 prosečne neto plate a u septembru 2000. četiri i po. Električni šporet se u junu mogao kupiti za 0,3 prosečne neto plate a u septembru 2000. za 3,8 plata.

novac, prodaja novca
FOTO: SHUTTERSTOCK

Porast kupovne moći vidi se i kroz podatke o tome koliko se namirnica moglo kupiti za prosečnu platu u pomenuta dva meseca.

Tako se u junu ove godine za prosečnu platu moglo kupiti 736 kg šećera, 50 kg pržene kafe, 3.841 jaje, a septembra 2000. godine 187 kg šećera, 12 kg kafe, 610 jaja.

Izvor : Kurir.rs/ Bizportal

Foto: Shutterstock, Ilustracija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *