SRPSKO MESO USKORO ĆE IMATI POSEBNU OZNAKU

Nemački diskonter Aldi najavio je da će u svojim trgovinama kupcima nuditi ubuduće samo sveže juneće meso kao i organsko proizvedeno u Nemačkoj. Ovo je lep primer kako veliki trgovinski lanac štiti domaću proizvodnju i interese potrošača.

Veliki internacionalni diskonter nedavno je saopštio da će u radnjama ponuditi junetinu iz takozvane više poljoprivredne klase tipa tri i četiri, tj. sveže juneće meso nemačke proizvodnje kao i iz domaćeg organskog uzgoja gde se strogo vodi računa o dobrobiti životinja, preneo je portal Agrarhojte.

Prema navodima kompanije, promena u radnjama i prelazak na ovakvu ponudu dešava se šest godina ranije nego što je prvobitno planirano, a razlog je neočekivano dobra prihvaćenost kod potrošača.

meso
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ovaj trgovac ističe da se oslanja na nemačko poreklo ‘gde god je to moguće’, kada je u pitanju organska govedina iz uzgoja tipa četiri, ona brine i o dobrobiti životinja. Kako se navodi, u njihovim vitrinama meso uzgajano po ovim, višim metodama čini 50 procenata u svim kategorijama svežeg programa od svinjetine, govedine, piletine i ćuretine. Udeo rashlađenog mesa i proizvoda tipa kobasica čini samo 20 procenata asortimana.

SAMO DEO JE IZ SRBIJE

Junetina u prodavnicama u Srbiji samo je delom iz domaće proizvodnje, a na tržištu ima i uvezene, uglavnom smrznute, iz Argentine, Rusije i okolnih zemalja, kaže za Čedomir Keco, analitičar i predstavnik Udruženja uzgajivača junadi Agroprofit.

– Mi želimo da bude pretežno naša, ali nije ista ni svaka domaća junetina. Neki uzgajivači ne poštuju pravila dobre proizvođačke prakse. Zbog toga smo, za početak, odabrali nekoliko farmi koje poštuju ove principe i imaju potencijal da njihovo meso bude obeleženo oznakom ‘junetina iz prirode RS‘ – objašnjava on.

meso, šnicla
FOTO: SHUTTERSTOCK

Prema njegovim rečima, domaći propisi ne prepoznaju ovakav model odnosa prema potrošačima, više su okrenuti ka regionalnom poreklu roba i izdavanju žigova. Međutim, ističe, suština je da se kupcima ponudi visokomoralna proizvodnja junadi.

Šta bi značila oznaka junetina iz prirode? Kako je objasnio, ovakvo meso mora da potiče iz kvalitetnog uzgoja po Zakonu o dobrobiti životinja. A to na kraju znači i zdravo meso sa stanovišta prisustva antibiotika, pesticida, teških metala, stimulatora rasta.

– Zbog toga ćemo ovu oznaku vezivati za moralnu odgovornost proizvođača, a poznate su i dve farme koje će imati taj znak. Nadamo se da će maloprodaja u Srbiji krenuti po modelu nemačkog trgovca i više promovisati domaću proizvodnju junećeg mesa po najvišim standardima – rekao je Keco.

Izvor : Kurir.rs/Politika

Foto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *