ŠTA SE DEŠAVA AKO NE PLATITE ZAKUP GROBNICE NA VREME? 

Prosečni troškovi sahrane u prestonici iznose 38.870 dinara, dok u proseku troškovi pogrebne opreme budu do 68.863 dinara. To je ukupno 107.733 dinara. Ovome treba dodati cenu izgradnje novog grobnog mesta od 19.500 dinara, kaže za Kurir Vladan Đukić, v.d. direktora JKP „Pogrebne usluge“ Beograd i podseća građane na obavezu izmirivanja godišnje naknade za zakup, uređenje i održavanje groblja koja iznosi između 1.466 i 6.232 dinara.

Ovi iznosi odnose se na sahrane na otvorenim grobljima u nadležnosti pomenutog preduzeća, a to su: Nova Bežanija, Lešće, Orlovača i Zbeg, odnosno ukoliko porodica preminulog ne poseduje porodično grobno mesto.

„Lice koje je snosilo troškove sahrane, u slučaju smrti korisnika penzije, ima pravo na umanjenje ovih troškova. Visinu umanjenja utvrđuje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje i od 1.1.2024. godine ono iznosi 68.863 dinara“, ističe Đukić i dodaje:

„Ukoliko je preminula osoba bila penzioner, JKP „Pogrebne usluge“ Beograd odmah umanjuje troškove sahrane za iznos koji priznaje Fond PIO Republike Srbije, (68.863 dinara), zatim 10 odsto popusta na pogrebnu opremu (sanduk, obeležje, krst ili piramida, slova za krst ili piramidu, pokrov ili garnitura, transportne vreće, urne, parte) prilikom plaćanja troškova sahrane i popust od pet odsto na izradu novih spomenika nakon prve sahrane (u roku od šest meseci od dana sahrane), ukoliko je preminulo lice bilo korisnik Beogradske senior kartice, tu je i odloženo plaćanje računa za izradu spomenika na šest rata, čekovima građana i korisnicima kartice Banka Poštanska štedionica, kao i pet odsto popusta na kamen za plaćanje ukupnog iznosa računa za izradu spomenika u celosti.

Naknada za zakup, uređenje i održavanje površine groblja

Prema njegovim rečima, u skladu sa važećim propisima naknada za zakup, uređenje i održavanje površine groblja plaća se za korišćenje usluga na groblju kao što su: održavanje puteva i staza, zelenila, česmi, javne rasvete, krematorijuma, kapela, čistoće.

„Želeli bi da podsetimo sugrađane i korisnike grobnih mesta da je rok obaveznog počivanja preminulog u grobnom mestu 10 godina, koji se nakon ovog perioda može produžiti, pod uslovom da se grobno mesto uredno održava i da je plaćena naknada za protekli period počivanja. Ova naknada se plaća jednom godišnje i to unapred, najkasnije u roku od 30 dana od dana isteka roka za koji je već plaćena. Cene pomenutih naknada se nisu menjale od avgusta 2019. godine“, podseća Đukić.

Komemoracija, Groblje
foto: Espreso.co.rs

Posmrtni ostataci iz grobnih mesta kojima je istakao rok obaveznog počivanja a isti nije produžen, kaže Đukić, preduzeće može da prenese u poseban zajednički grob ili grobnicu i odredi drugog korisnika grobnog mesta, a nadgrobna obeležja ukloni bez obaveze njihovog čuvanja.

„Pre prenosa posmrtnih ostataka, korisnci grobnih mesta se u pisanoj formi obaveštavaju da su u obavezi izmirivanja dugovanja. Nakon ovoga, putem obaveštenja u sredstvima javnog informisanja pozivaju se da regulišu status istih, uz ukazivanje na posledice propuštanja. Ekshumacije i dodeljivanje grobnog mesta drugom korisniku zbog neplaćanja, jekrajnja mera koju JKP „Pogrebne usluge“ Beograd nastoji da izbegne, zbog čega podsećamo sugrađane na obavezu izmirivanja godišnje naknade za zakup, uređenje i održavanje površine groblja.

Takođe, korisnici grobnih mesta imaju mogućnost da izvrše besplatnu onlajn proveru statusa svojih uplata za grobna mesta, a omogućena je i uplata dugovanja na više mesečnih rata.

„Pored šaltera grobalja, korisnici uplate mogu da izvrše i e-bankingom, m-bankingom, ili platnim karticama na veb sajtu preduzeća. Reč o relativno skromnim iznosima koji se kreću između 1.466 i 6.232 dinara i koji plaćaju jednom godišnje, ali je njihovo plaćanje je od izuzetnog značaja ne samo za JKP „Pogrebne usluge“ Beograd, već i za većinu sugrađana koji redovno izmiruju svoje obaveze i s pravom očekuju da naša groblja budu uredna i održavana“, naglasio je Đukić.

Grobna mesta i grobnice

Što se tiče groba odnosno mesta bez spomenika treba naglasiti da se ne može zakupiti za života. „Isti se dodeljuje nakon smrti prema prebivalištu preminulog lica i to na pomenutim „otvorenim“ grobljima: Lešće, Orlovača, Zbeg i Nova Bežanija. Groblja Novo, Centralno i Topčidersko, Zemunsko, Banjičko i Staro bežanijsko groblje spadaju u „zatvorena“ groblja, odnosno na njima se mogu sahranjivati lica koja imaju već postojeća porodična grobna mesta. Za života je moguće zakupiti grobnice i kasete za smeštaj kremiranih posmrtnih ostataka. Zakupljivanje grobnica i kaseta za smeštaj kremiranih posmrtnih ostataka nije ograničeno prebivalištem u trenutku smrti. Grobnice odnosno mesta sa postojećim spomenikom se mogu zakupiti na svim „otovrenim grobljima“ u nadležnosti našeg preduzeća, dok su grobnice koje se daju u zakup na nekim od „zatvorenih grobalja“, dostupne su svima, u skladu sa njihovim raspoloživim brojem u određenom trenutku. JKP „Pogrebne usluge“ Beograd u ovom trenutku raspolaže malim brojem grobninica za zakupljivanje, pri čemu se očekuje i poskupljenje kamena za izgradnju grobnica na koje, nažalost, ne možemo da utičemo“, zaključučio je Đukić.

Izvor : Espreso/Mondo/Kurir/Prenela T.Š.

Foto: Nebojša Mandić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *