ŠTA URADITI AKO VAS UJEDE STRŠLJEN ? 

Nakon tragedije koja je zadesila Medveđu, kada je čovek preminuo usled uboda stršljena, zapitali smo kaok treba odreagovati u slučaju uboda ovog insekta

Stršljen je vrsta insekata iz roda osa, ali je po veličini dosta veći od osa – pojedine vrste narastu i do 5.5 cm u veličini.

Žive u gnezdima gde jaja iz kojih se izležu polaže matica. Spadaju u socijalne grupe insekata, ženke radilice vode računa o matici i poseduju žaoku.

Ako se ne diraju i ne osete ugroženima neće vas napasti. Kada su napadnute, nanose veoma bolan ubod, piše N1 Sarajevo.

Njihova žaoka je takva da se vraća u telo i ne ostaje na mestu uboda, za razliku od uboda ose ili pčele. Ovo stršljenu omogućava da preživi napad i izvrši više uboda u jednom napadu.

Posebno su opasni onda kada postoji opasnost po gnezdo, kada mogu da luče feromone koji privlače sve stršljenove iz gnezda u odbranu.

Koji su simptomi uboda stršljena?

Otrov koji luče, i koji se ubacuje u organizam tokom ujeda, može dovesti do pojave jakog bola i reakcije kože ali i celog organizma, pogotovo ako je više uboda.

Tegobe do kojih dolazi nakon uboda stršljena mogu da se podele na fizičke i psihičke.

leglo stršljena, stršljeni, stršljen
foto: Printscreen/youtube/Sveni King

Fizička reakcija na ubod stršljena zavisi od mesta ujeda.

Ujedi po ekstremitetima su bezopasniji od uboda u predelu glave i vrata. Posebno su opasni ubodi koji se jave u predelu usne šupljine.

Stršljeni imaju običaj da izdube voćku kojom se hrane. Ako se ne obrati pažnja, ne vidi se stršljen koji se hrani i zagrize se voćka može doći do po život opasnog uboda u predelu usne šupljine.

Nakon uboda mogu se javiti:

 • Crvenilo i oteklina na mestu uboda. Ova reakcija može da se širi po koži i zahvati i desetak centimetara. Sama po sebi i dalje ne predstavlja alergijsku reakciju već samu reakciju kože na toksin koji je ubodom unesen.
 • Bol na mestu uboda je očekivana reakcija. Bol se kreće od blagog bola koji može da potraje i do nekoliko sati i izgubi se sam od sebe do jakog bola koji ponekad pacijenti opisuju “kao da ih je neko šakom udario na mestu uboda”.
 • Pečenje na mestu uboda može biti posebno izraženo, najčešće se opisuje kao žarenje koje se, kako vreme prolazi pojačava.
 • Može se javiti malaksalost i vrtoglavica, što je često posledica straha od samog događaja.
 • Ako dođe do prave alergijske reakcije, dolazi do pojave crvenila i koprivnjače koja se širi po celom telu, osećaja gušenja, oticanja grla vrata i na kraju gubitka svesti. Srećom ove reakcije su retke.
 • Ako je uboda više za očekivati je da će tegobe i simptomi biti izraženiji. Ubod jednog stršljena je uglavnom bezopasan pogotovo ako nemate ranije zabeležene alergijske reakcije.

Zašto postoje i psihičke reakcije na ujed stršljena?

U narodu postoji uvreženi ali i opravdani strah od ovih insekata.

Dešava se ponekad da pacijenti gube svest usred straha i panike nakon uboda. To se dešava iako sam ubod nije opasan, nema veće reakcije po koži niti alergijske reakcije.

Iz tog razloga treba pacijentu kojeg je ubo stršljen pristupiti polako bez panike. Najbolje je odmah staviti ga da legne, proveriti mesto uboda i pritisak te krenuti sa terapijom ali i opservacijam. Opservacija može da potraje i po nekoliko sati i u interesu je pacijenata iako nema izražene reakcije.

Šta bi trebalo da uradite ako vas je ubo stršljen?

 • Kao što smo već naglasili probajte da ne paničite.
 • Ubod stršljena, iako bolan, je najčešće bezopasan.
 • Pokušajte da se bez panike, trčanja, agresivnog mahanja ruku i ubijanja stršljena udaljite od njega odnosno njih.
Stršljen
foto: Printscreen TikTok/venomousart

Kada ste se našli na sigurnoj udaljenosti:

 • Mesto uboda dobro isperite hladnom vodom i sapunom
 • Kvasite mesto hladnom vodom ili stavite led u krpu i hladite mesto uboda kako biste smanjili otok i upalu
 • Popijte neki od lekova iz roda antihistaminika kako biste smanjili verovatnoću za razvoj alergijske reakcije
 • Nakon što ste ohladili mesto uboda, možete ga namazati nekom od krema koje sadrže kortikosteroid ili antistaminike
 • Bol može da potraje i nekoliko sati, pa ukoliko je izražen i ukoliko nemate alergiju možete popiti neki od lekova za bolove iz roda paracetamola ili ibuprofena
 • Ukoliko se ipak loše osećate, krenulo je da se širi crvenilo, otok, bol, javite se u najbližu hitnu pomoć ili neka vas neko od vaših od ukućana odbaci u najbližu hitnu pomoć radi dalje nege

Kako da sprečite ubod stršljena?

Stršljen vas neće ubosti ukoliko se ne oseti ugroženim. Najbolje je da njih i njihovo gnezdo zaobilazite u širokom luku.

Ukoliko vam je sleteo na ruku ili ušao u kuću, bez panike lagano ga sklonite i izbacite. Imajte na umu da su to samo insekti koji su pošli negde svojim poslom ili su privučeni voćem koje se našlo na vašoj terasi.

Nisu ciljano došli kod vas da vas ubodu ma koliko njihov zvuk letenja bio strašan.

Izvor – Espreso/Danas/Prenela T.Š.

Foto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *