ŠTA ZNAČI SAOBRAĆAJNI ZNAK SA SLIKE?

Mnogi od nas se sećaju auto škole kao kroz ​​maglu, a iako većinu gradiva ponavljamo u praksi svaki dan, vozeći automobil, motocikl, kamion… možda smo nešto i zaboravili. Zato danas podsećamo na ovaj znak koji nije retkost na našim putevima, a i čije ste značenje možda zaboravili.

U trouglu oivičenom crvenom bojom je znak „ukrštanje puteva iste važnosti“. To je saobraćajni znak upozorenja da nailazite na raskrsnicu na kojoj se ukrštaju putevi od kojih „nijedan put nije put sa prvenstvom prolaza“, tako da morate da propustite vozila koja vam dolaze sa desne strane.

Dakle, kada vidite ovaj znak, budite oprezni, za njega važi pravilo desne strane. Pravilo desne strane kaže da je na raskrsnici puteva istog značaja ili u susretu sa drugim vozilom vozač dužan da propusti vozilo koje dolazi sa njegove desne strane. Takođe, pravilo po kome je vozač vozila koje skreće ulevo dužan da propusti vozilo koje dolazi iz suprotnog smera i koje zadržava smer kretanja ili skreće desno, osim ako postavljenim saobraćajnim znakom nije drugačije određeno.

Svako pravilo dolazi sa izuzecima, pa postoje izuzeci od ova dva pravila, prema kojima je na raskrsnici ili prilikom susreta sa vozilom koje se kreće po šinama, vozač dužan da propusti takvo vozilo bez obzira sa koje strane dolazi, osim ako saobraćajnim znakom nije drukčije određeno.

Izvor : Espreso/Srbija danas

Foto : Wikipedia, Petar Aleksić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *