STIGLE PRVE PROGNOZE CENA GORIVA ZA 2024. GODINU

Nemački auto-klub ADAC navodi da je prošlo vreme ekstremnih cena goriva i da vozači tokom 2024. godine mogu da očekuju manje troškove.

Godina na izmaku je prema navodima nemačkog auto-kluba druga najskuplja po cenama goriva.

– Nije bila toliko ekstremna kao 2022. godina, ali je ipak bila vanredna godina – navode iz ADAC-a

Vozači su ponovo plaćali mnogo više za gorivo nego pre rata Rusije i Ukrajine, ali nemački auto-klub optimistično gleda na 2024. godinu.

– Za 2024. godinu oprezno sam optimističan da će gorivo biti na sadašnjem odnosno nešto opuštenijem nivou. Dizel bi čak mogao da bude još jeftiniji nakon kraja sezone grejanja na proleće – navodi stručnjak ADAC-a.

Sveukupno, međutim, cene goriva uveliko zavise od svetskog tržišta.

Dizel je tokom godine prosečno koštao oko 1,72 evra po litri, a vrhunski benzin E10 1,79 evra. U poređenju sa ekstremnom 2022. godinom E10 je pojeftinio oko 7 centi, a dizel više od 22 centa.

Nemački mediji navode da je sa padom privrede oslabila potražnja za gorivo i da je to na kraju spustilo cene. Bilo je i kriza poput rata u Pojasu Gaze ili napada Huta na brodove u Crvenom moru. Zbog toga su cene nafte mnogo oscilirale, ali su se na kraju 2023. vratile a nivo sa početka godine i iznose oko 80 američkih dolara za barel.

NATOČITE GORIVO PRE NOVE GODINE

Stručnjaci očekuju da će cene sirove nafte rasti u idućoj godini. Rast cena verovatno će se ubrzati do druge polovine godine.

Ekonomisti BajernLB-a očekuju rast cene barela nafte do 90 američkih dolara.

ADAC navodi da još ima prostora za stabilnost cena ili čak pad cena na benzinskim stanicama. Na prelazu godine, međutim, očekuje se ​​mali skok cena ako cena CO2 poraste. To prema rečima stručnjaka znači dodatno opterećenje od oko 4,3 centa po litri za E10 i 4,7 centi po litri za dizel.

– Može da se dogodi i da naftne kompanije barem delimično predvide poskupljenje nekoliko dana pre Nove godine – kaže stručnjak ADAC-a i savetuje da je bolje napuniti rezervoar pre praznika.

ČAK 400 EVRA VIŠE ZA GORIVO

Grubi proračun ADAC pokazuje koliko cene goriva znače za potrošače.

Vozač dizelaša sa prosečnom potrošnjom i prosečnom kilometražom u 2023. godini uštedeo je oko 300 evra u odnosu na 2022. godinu, a tipičan vozač automobila s benzinskim motorom gotovo 60 evra.

No, ako se sadašnje cene uporede sa cenama iz 2021. godine, stvari izgledaju totalno drugačije. Vozač dizelaša je platio za gorivo 400 evra više nego u 2023. godini, a vlasnik benzinca skoro 200 evra.

Izvor : Kurir.rs/Feniks magazin/Preneo Z.Ko

Foto: Zorana Jevtić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *