STIŽE NOVA VRSTA DIZELA NA BENZINSKE PUMPE, ALI POSTOJI JEDNA OPASNOST

Na nemačkim benzinskim stanicama dosad se, uglavnom, mogao kupiti klasični dizel B7. Kažemo dosad, jer od proleća 2024. godine na benzinske stanice dolazi novo dizel gorivo.

Već u aprilu benzinske pumpe u Nemačkoj moći će da prodaju nove vrste dizela: HVO, XTL i B10. Savezno ministarstvo životne sredine pretpostavlja da će oko pet odsto od više od 14.500 benzinskih pumpi u Nemačkoj nuditi nove vrste ekološki prihvatljivih goriva, piše HAK.

gorivo, cene goriva, benzin, dizel, točenje goriva, radnik na benzinskoj pumpi
FOTO: ZORANA JEVTIĆ

XTL označava dizelska goriva dobijena iz biomase i plina. Prema ADAC-u, biogorivo se može proizvesti iz sirovina, poput biljnog ulja ili otpadnih proizvoda, kao što je gnojivo.

HVO je skraćenica za Hydrotreated Vegetable Oils. Ovaj dizel sastavljen je od biljnih ulja koja su po svojstvima prilagođena fosilnim gorivima. Biće dostupno i B10 gorivo.

pumpa, benzin, benzinska pumpa, točilica, gorivo, dizel, 3 apr 2018
FOTO: AP

To znači da se dodaje do deset odsto biodizela. Međutim, biodizeli imaju nedostatak – nije svaki model vozila prikladan za njihovu upotrebu, pa ako putujete u Nemačku pogledajte prije toga knjigu s uputstvima vozila. Tamo piše koje gorivo možete koristiti.

Izvor : kurir.rs/HAK

Foto: Zorana Jevtić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *