STIŽU NOVA POSKUPLJENJA

Od 1. oktobra zbog stupanja na snagu odluke o povećanju akciza na naftne derivate ali i skoka cena nafte na svetskim berzama gorivo u Srbiji će u maloprodaji poskupeti najverovatnije za više od šest dinara, smatra domaća stručna javnost.

Cene naftnih derivata će se od prvog dana oktobra definitivno povećati zbog odluke Vlade Srbije da podigne iznos akcize na evrodizel za 4,76 dinara a na benzin za 4,63 dinara po litru.

Međutim, cena goriva na pumpama u našoj zemlji neće se uvećati samo za iznos nove akcize već će se na nju dodatno odraziti i rast cene “crnog zlata” na tržištu.

Naime, cene nafte su sa nivoa od 75 dolara po barelu naglo počele da skaču početkom jula, naročito u poslednje tri sedmice, i analitičari očekuju da bi one uskoro mogle da pređu nivo od sto dolara po barelu. Shodno tome, cena nafte tipa “brent” u ovom trenutku iznosi oko 94 dolara po barelu.

Gorivo
Gorivofoto: Zorana Jevtić

Razlog za skok cena “crnog zlata” treba tražiti u odlukama Saudijske Arabije i Rusije da produže ograničenje proizvodnje “crnog zlata” do decembra. Naime, te dve zemlje su s tržišta povukle više od 1,3 miliona barela nafte dnevno ili više od jedan odsto globalne potražnje, mimo ograničenja OPEK+ u čijem su članstvu.

Analitičari Međunarodne agencije za energiju i Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) prognoziraju da bi globalna potražnja za naftom mogla da dostigne 2,1 milion barela dnevno.

Takva situacija uzrokuje povećanje cena “crnog zlata” ali analitičari smatraju da će u poslednjem tromesčju godine ipak doći do njihovog pada na nivo od 84 dolara po barelu a nakon toga će uslediti dodatno sniženje na nivo od 78 do 82 dolara po barelu, kao i da će sledeće godine cena ići još niže na oko 70 dolara po barelu.

Predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica Milan Rakić kaže za Danas da će od 1.oktobra u Srbiji cene goriva u maloprodaji skočiti zbog povećanja akcize na naftne derivate ali i zbog rasta cena sirove nafte na svetskom tržištu.

-Iako u ovom trenutku maloprodajne cene goriva u Srbiji ne zavise direktno od korekcije cena sirove nafte na berzama već se formiraju na osnovu cene koštanja naftnih derivata na referentnoj regionalnoj berzi u Đenovi u luci Lavera, ta korekcija će ipak posredno uticati na njihov rast na pumpama u našoj zemlji. Naime, svaki rast cene sirove nafte uzrokuje korekciju, odnosno povećanje cene naftnih derivata na referentnim regionalnim berzama. U konkretnom slučaju to znači da će pored poskupljenja od 5 do 6 dinara zbog korekcije akcize gorivo u Srbiji dodatno poskupeti i usled skoka cene sirove nafte koje bi u oktobru mogle da pređu nivo od 100 dolara po barelu – navodi naš sagovornik i dodaje da je formula po kojoj se u Srbiji u uslovima ekonomske krize određuje maksimalna cena koštanja naftnih derivata uzrok visokoh cena goriva u maloprodaji.

Nafta
Naftafoto: Profimedia

Rakić navodi da će rast cene “crnog zlata” ipak biti kratkog daha te da će krajem godine zbog pada tražnje ona početi da klizi na dole.

Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić takođe smatra da će rast cena sirove nafte dovesti do povećanja maloprodajnih cena goriva u Srbiji i objašnjava da to utiče i na povećanja cene gasa.

– Cene gasa se određuju po naftnoj formuli i onda je logično da rastu kada se povećavaju cene nafte. Sigurno je da će se rast cena nafte odraziti na rast cena goriva na pumpama u Srbiji. Cena nafte raste zbog toga što postoji velika potražnja za njom a sa druge strane zemlje poput Saudijske Arabije smanjuju njenu proizvodnju što automatski izaziva njen skok. Shodno tome treba očekivati da se trend rasta nastavi sve dok se ne smanji potražnja za naftom usled ćega će njena cena na tržištu padati – ističe Vuletić.

Podsećanja radi, da bi se suzbili negativni efekti svetske energetske kirze nadležni u Srbiji ograničavaju maksimalnu cenu goriva na benzinskim pumpama kada je reč o evrodizelu i benzinu evropremijum BMB.

Ono što vozače veoma zbunjuje je činjenica da sniženje cene nafte na svetskim berzama istovremeno ne znači da će se korigovati cena goriva na benzinskim pumpama u Srbiji. Do nižih maloprodajnih cena goriva može doći samo u slučaju pada cena na referentnoj regionalnoj berzi prema kojima se formira cena benzima i dizela za vozače na pumpama u našoj zemlji.

Na ovaj način, cene goriva u Srbiji se praktično ”naduvavaju” jer se ne formiraju na osnovu cene sirove nafte već su parametar cene kotacija (poslednjih cena po kojima se trguje) naftnih derivata na berzi u Đenovi u luci Lavera.

Na cene derivata koji se nude u Đenovi dodaju se i troškovi transporta, za benzin 45 dolara po toni, a za evrodizel 64 dolara po toni, zatim kurs dolara prema dinaru.

Eksperti tvrde da sve to u značajnoj meri povećava cenu benzina u Srbiji koji je zbog toga skuplji nego primera radi u Mađarskoj gde se cena zasniva na ceni sirove nafte na berzama.

Izvor : Espreso / Danas.rs

Foto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *