STRANCIMA NIKAKO NE MOŽEMO DA IH PREVEDEMO

Svaki jezik poseduje neke svoje specifičnosti i originalnost, a veliki broj stranaca koji je boravio u našoj zemlji saglasan je da je srpski jezik jedan od onih koji prednjače po težini i (ne)razumljivosti određenih svojih fraza. Ovo su najčudnije rečenice u srpskom jeziku!

Srpski jezik bogat je mnogim neobičnim rečima, rečenicama i frazama. Strancima ili nekome ko ih prvi put čuje jedino što preostaje jeste da se „počešu“ po glavi i zatraže dodatno objašnjenje.

Pa tako, na primer, reč promaja posebno je karakteristična za naše podneblje, a čak su nam i psovke veoma maštovite.

Nekada i same reči budu previše za opisivanje određenih situacija, pa se brzo latimo neobičnih uzvika, poput: „uh“, „eh“, „abe“ ili „pu“.

Ako ste se zapitali koje su to najčudnije rečenice u srpskom jeziku, poznata stranica na Instagramu „Dnevna doza pravopisa“ navela je neke od njih. Pogledajte o čemu je reč:

Devojka piše flomasterom / ilustracija
Devojka piše flomasterom / ilustracijafoto: Tom Merton / Hoxton / Profimedia

– Bog te ubio da te ne ubije. – Spava kao zaklan. – Da nemaš možda…? – Kad ja tamo, a ono međutim. – Izvodi besne gliste. – Budi Bog s nama. – Plitak potok, a voda duboka. – Lupa k’o Maksim po diviziji. – Da je bolje, ne bi valjalo. – Leglo mi je kao budali šamar. – Laže kao pas. – Hvata zjale. – Kud koji, mili moji. – Nema šta nema. – Gore gore gore gore. (Na visini loše sagorevaju planine.) – On je pljunuti otac. – Ne znam, nisam pametna. – Inače? – Smeje se k’o lud na brašno. – Nije do tebe, do mene je. – Važi, čujemo se. – Ko razume, shvatiće. – Da nas nema, trebalo bi nas izmisliti. – Bog te mazo.

Izvor : Espreso / Lepote Srbije/ Prenela M.L.

Foto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *