SVAKI VERNIK DANAS BI TREBALO DA URADI OVU STVAR

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetu mučenicu Akilinu, kojoj je pripisuju mnoga čuda.

Sveta mučenica Akilina u ranom detinjstvu zainteresovala se za veru i pravoslavlje, a već od sedme godine bila je upućena u pravi hrišćanski život. Sa deset je propovedala o Isusu Hristu svojim drugaricama i bližnjima, a svi su primećivali koliko je bila puna blagodeti Svetog Duha.

Prema predanju, je rođena je u gradu Vivlosu od hrišćanskih roditelja. Otac joj se zvao Evtolmije. A o hrišćanstvu je počeo da je podučava Evtalije, episkop Vivlosa. U dobi od 12 godine počela je uveliko da širi pravoslavlje.

Kada je počelo Dioklecijanovo gonjenje, neko dostavi Akilinu carskom namesniku Volusijanu, zveropodobnom čoveku. Volusijan naredi najpre da je šibaju, potom da joj usijanu šipku probodu kroz uši i mozak. Do poslednjeg časa devica Akilina slobodno i javno ispovedaše Hrista Gospoda, a kada joj mozak i krv počeše teći iz glave, ona pade kao mrtva.

Sveta mučenica Akilinu
FOTO: PRINTSCREEN/YOUTUBE

Namesnik, misleći da je Akilina zaista mrtva, naredi da je iznesu van grada i bace na đubrište, da joj telo psi izjedu. Ali, noću javi joj se anđeo Božji i reče joj: „Ustani, budi zdrava!“ I devica ustade, i bi zdrava, i dugo dugo se molila Bogu, moleći ga da joj ne uskrati dovršiti mučenički podvig. „Idi, biće ti, kako moliš!“ čuo se glas s neba. I Akilina pođe u grad.

Kapija gradska sama se pred njom otvori, i ona dođe i uđe, slično duhu, u dvor namesnikov i javi se namesniku pred posteljom njegovom. Namesnik beše obuzet užasom, videći živu devicu, za koju je mislio da je mrtva.

Sutradan, po njegovoj naredbi, dželati su izveli Akilinu, da je poseku mačem. Pred posečenje, devica se na kolenima pomoli Bogu i predade duh svoj. Dželat joj odseče glavu.

Njene mošti iscelile su mnoge bolesnike. Imala je 12 godina kada je stradala 293. godine.

Molitva svetoj mučenici Akilini

„Ovčica Tvoja Isuse, Akilina, zove silnim glasom: „Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe.“ Njenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše.“ Amin

Foto: Printscreen/Youtube

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *