SVE ČEŠĆE PREVARE PUTEM INTERNETA!

Usled sve češćih pokušaja prevara putem interneta, društvenih mreža i preko tekstualnih i onlajn poruka, jedna banka, koja posluje i u Srbiji, upozorila je svoje korisnike da povedu računa. Ukoliko se desi da u skorije vreme primite „čudnu“ poruku od svoje banke, najbolje je da pozovete korisnički servis ako niste sigurni o čemu se radi, pre nego što uradite nešto što bi moglo da vas dovede u problem. Kako da prepoznate da li ste na meti prevaranata?

Naime, više puta do sada smo pisali kojim se sve metodama koriste prevaranti na internetu. Recimo, krajem 2022. godine, nepoznata osoba se lažno predstavljala kao predsednik banke iz Kanade, a nudio je čak 75 miliona evra, novac koji baš vama pripadaju nasledstvom. Više o ovoj prevari, možete pročitati ovde. Na sličan način, jedna Hrvatica ostala je bez čak 4.200 evra.

Ovakve prevare najčešće kruže putem društvenih mreža, gde vam u „inbox“ stiže poruka u kojoj se recimo navodi da ste naslednik imućnog dalekog rođaka, ili pak da ste baš vi izvučeni u igri sa velikom novčanom nagradom. Često kažu da sve što treba da uradite je da ostavite svoje podatke, i broj računa, a novac će vam što pre leći. Ko nasedne, verovatno će umesto nagrade ostati sa nulom na računu.

Internet, kriminal, online kriminal, društvene mreže
FOTO: SHUTTERSTOCK

Nedavno, napadači su koristili i lažni profil Narodne banke Srbije. NBS je upozorila klijente i građane da ne nasedaju na takve poruke. Takođe, vaši mejlovi i tekstualni brojevi mogu biti „meta“ pokušaja prevare.

„Ukoliko dobijete e-mail, sms obaveštenje ili poruku na mrežama u kojim vama traže da ostavite svoje podatke o tekućem računu, platnoj kartici, nalogu za mobilno bankarstvo i kontakt podatke, ili vam nude link za ažuriranje kredencijala za elektronsko bankarstvo ne odgovarajte na ove poruke, ne otvarajte linkove i nikako ne ostavljajte svoje podatke“, apeluju iz banke koja je poslala upozorenje.

Još jedna vredna informacija, nijedna banka vam ove podatke neće tražiti putem poruka i društvenih kanala.

Izvor : Kurir.rs/Telegraf

Foto: Promo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *