SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O KUPOVINI AUTOMOBILA NA KREDIT

Međunarodni sajam automobila startuje u četvrtak sa velikim brojem premijera, 38 automobilskih i čak 60 motociklističkih, kako je najavljeno na pres konferenciji pred održavanje ovogodišnjeg ‘BG car show’.

I ove godine će uvoznici ponuditi popuste i specijalne pakete za kupce.

Borić Ćorović, generalni sekretar Asocijacije uvoznika vozila i delova očekuje da će ovogodišnji sajam automobila više biti izložbenog nego prodajnog karaktera.

U prva dva meseca skočila je prodaja novih automobila i to fizičkim licima za 30 procenata, za razliku od prethodnih godina kada je gro kupovina novih vozila išlo preko preduzeća.

Ipak, s obzirom na cene, postavlja se pitanje kako kupiti novog ljubimca na četiri točka.

Čorović ističe da je 2022. godine učešće finansiranja, odnosno kredita i lizinga, u ukupnoj prodaji bilo oko 55 procenata, a gotovina 45 procenata.

Zbog rasta kamatnih stopa tokom prošle godine odnos se promenio, pa su keš kupovine učestvovale sa oko 60 procenata, a finansiranje oko 40 procenata.

S obzirom da se sajam bliži, a ko nema ušteđevinu, a želi da iskoristi popuste, novac za kupovinu auta može da potraži u banci.

Na kredit ili lizing, automobil se može kupiti samo kod pravnih lica, dakle, kod uvoznika i distributera, a polovna vozila i na autoplacevima.

Ako neko želi da kupi auto od fizičkog lica, jedina mogućnost, osim keša, je podizanje gotovinskog kredita. Ali treba reći da su kamatne stope na ove kredite više nego na namenske, auto kredite.

auto, porše, devojka, vozač, kvar, automobil, kola
FOTO: PEXELS

Minimalni uslovi za dobijanje auto kredita su kao i za ostale kratkoročne zajmove. Potrebno je zaposlenje na neodređene i najmanje šest meseci na sadašnjem radnom mestu. Takođe, minimalna zarada je 20.000 dinara.

Za početak, banke za odobravanje auto kredita traže učešće od 30 procenata. Za kredite do 12.000 pa do 15.000 evra u zavisnosti od banke i od toga da li je polovan ili nov auto, banke ne traže zalogu i obavezno kasko osiguranje.

ROK OTPLATE SEDAM GODINA

Visina kamatne stope zavisi od toga da li se odlučujete za auto kredit u dinarima ili vezan za evro. Takođe, postoji razlika i između kredita sa promenljivom i fiksnom kamatnom stopom.

Na primer, ako govorimo o efektivnoj fiksnoj kamatnoj stopi u dinarima ona se kreće od 11 do čak 17 procenata. U nekim bankama što je veći kredit, veća je i kamatna stopa. Maksimalni rok otplate je 84 meseca, odnosno sedam godina.

Istovremeno, fiksna kamata u evrima kreće se od 7,5 do 11,5 procenata godišnje.

Mesečna rata na kredit od sedam godina na 15.000 evra u dinarima (1,8 miliona dinara), sa nominalnom kamatnom stopom od 11,9 procenata iznosiće 22.508 dinara, a ukupno će se za kamatu za tih sedam godina platiti banci 611.750 dinara.

Za tih 15.000 evra, u istom periodu, ako je kredit vezan za evre, sa kamatnom stopom od oko sedam odsto, mesečna rata će biti 161 evro, a ukupno će se na kraju otplate banci za kamatu isplatiti skoro 2.860 evra.

Izvor : Kurir.rs/Danas

FOTO: SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *