SVE TEŽE DO KREDITA

Banke koje posluju u Srbiji i u trećem kvartalu nastavile su blago pooštravanje standarda po kojima su odobravale kredite privredi i stanovništvu, pokazala je oktobarska anketa Narodne banke Srbije (NBS) o kreditnoj aktivnosti banaka u ovom periodu.

Pooštravanje standarda za odobravanje kredita privredi se u većoj meri odnosilo na devizno indeksirane kredite, a najviše je bilo zastupljeno kod velikih preduzeća.

Banke očekuju dalje blago zaoštravanje standarda kod deviznih kredita i tokom četvrtog kvartala, dok se kod dinarskih kredita očekuje ublažavanje.

kredit, novac, glavobolja, žena
FOTO: PROFIMEDIA

Privreda je, dodaje se, tokom tećeg kvartala, smanjila tražnju za kreditima, izuzev dinarskim kratkoročnim, za kojima je usled potrebe za finansiranjem obrtnih sredstava tražnja povećana. Banke očekuju da se u narednom periodu oporavi tražnja privrede za kreditima.

U anketi NBS ocenile da je i tražnja stanovništva za kreditima smanjena tokom ovog perioda i to usled manjeg interesovanja za gotovo svim vrstama kredita.

Banke očekuju da stanovništvo poveća tražnju za dinarskim kreditima četvrtog kvartala, dok za stambene kredite očekuju pad tražnje.

Izvor : kurir.rs/eKapija

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *