SVE ZAVISI OD OVA DVA FAKTORA

Bliži vam se kraj radnog veka, a niste sigurni kolika će vam biti penzija? Na dobrom ste mestu. Postoji formula za računanje visine penzije.

Koji su faktori koji utiču na visinu penzije?

Glavni faktor koji određuje kolika će vam penzija biti jeste visina plate tokom radnog veka, odnosno visina uplaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Na penziju utiče i dužina penzisjkog staža, kao i podatak da li je prevremena ili invalidska.

Kako se dobija obračun visine penzije?

Obračun visine penzije dobija se stavljanjem u odnos ukupne zarade (osnovice) osiguranika, počev od 1. januara 1970. godine sa prosečnom godišnjom zaradom u Republici Srbiji za svaku kalendarsku godinu, naveo je ranije PIO fond.

Tako se izračunava godišnji lični koeficijent, ali on ne može biti veći od pet.

Kada zbir godišnjih ličnih koeficijenata podelite sa periodom za koji su obračunati dobijate lični koeficijent, i on ne može biti veći od 3,8.

Tako dobijen lični koeficijent se množi sa ukupno ostvarenim penzijskim stažem i opštim bodom koji predstavlja fiksni iznos koji se usklađuje na isti način kao i penzija. Opšti bod za 2023. godinu iznosi 1.111,25 dinara.

Ženama se staž uvećava za šest odsto

Maksimalan staž koji možete koristiti u obračunu penzije jeste 45 godina.

Kada se obračunava prevremena starosna penzija, postupak je isti kao i kod starosne, ali se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec ranijeg odlaska u penziju.

Penzija po ovom osnovu može biti umanjena maksimalno 20,4 odsto.

U slučaju da je visina penzije manja od najniže penzije koja je utvrđena zakonom, određuje se najniži iznos penzije koji zavisi od kategorije osiguranika koji se određuje prema pretežno navršenom stažu osiguranja.

Korisniku penzije koji je ostvario i inostranu penziju pripada razlika do najnižeg iznosa penzije, u slučaju da je zbir penzija manji od najnižeg iznosa penzije.

Invalidska penzija

Visina invalidske penzije se određuje isto kao i starosna penzija, samo što se prilikom obračuna uvećava i za dodati staž koji zavisi od navršenih godina života i pola osiguranika.

U slučaju da je invalidnost prouzrokovana povredom na radu ili profesionalnom bolešću, penzija se obračunava prema penzijskom stažu od 40 godina.

Porodična penzija

Porodična penzija se određuje od starosne, odnosno invalidske penzije umrlog osiguranika u procentu koji zavisi od broja članova porodice (za jednog člana 70 odsto, za dva člana − 80 odsto, za tri člana − 90 odsto, za četiri i više članova − 100 odsto).

Računica za prosečnu platu

Ako je neko tokom prethodnih 40 godina imao prosečnu godišnju platu, njegov lični koeficijent je jedan. Sa tom platom mesečna penzija iznosi oko 44.450 dinara.

Računica za minimalac

Ko je radio svih 40 godina za minimalac primaće penziju od oko 23.600 dinara.

Izvor : Espreso / Danas

Foto : PROFIMEDIA, beta dragan gojić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *