SVETSKA NEDELJA DOJENJA 2023. – OMOGUĆIMO DOJENJE

Svetska nedelja dojenja je kampanja Svetske alijanse za dojenje koja se obeležava širom sveta od 1. do 7. avgusta.

Ove godine kampanja se obeležava pod sloganom „Omogućimo dojenje – napravimo razliku za zaposlene roditelje“.

Svetska nedelja dojenja se svake godine obeležava u više od 170 zemalja sveta kako bi se povećali znanje i svest o značaju i prednostima dojenja i obezbedila podrška dojenju. Svetska alijansa za podršku dojenju (engl. World Alliance for Breastfeeding Action,WABA) pokrenula je ovu kampanju da bi se intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju, a svake godine pažnja je usmerena na različite teme od značaja za dojenje.

Vlade, zdravstvene ustanove, poslodavci i udruženja treba da budu angažovani da bi odigrali svoje važne uloge u osnaživanju porodica i stvaranju okruženja koje podržava dojenje u životima zaposlenih.

Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine života. Sastav i količina majčinog mleka prilagođeni su uzrastu deteta i njegovim potrebama. Osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete sisanjem ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije. Dojenje je ključni faktor preživljavanja, zdravlja i blagostanja odojčadi i majki i predstavlja vitalni deo održivog razvoja i značajnu komponentu globalne akcije okončanja poremećaja uhranjenosti.

Ciljevi ovogodišnje kampanje su:

Informisati
ljude na koji način zaposleni roditelji gledaju na dojenje i roditeljstvo.

Učvrstiti
optimalnio plaćeno odsustvo i podršku na radnom mestu.

Angažovati
pojedince i organizacije radi unapređenja saradnje i podrške dojenju na radnom mestu.

Podsticati
akcije vezane za poboljšanje uslova za rad i relevantnu podršku dojenju.

Posebno je važna podrška zaposlenim majkama koje zbog prirode posla moraju da se vrate istom vrlo brzo nakon porođaja i kojima bi trebalo da se omogući da doje na radnom mestu. Istovremeno, važno je usvojiti javnozdravstvene politike koje ohrabruju žene da doje na radnom mestu i u javnosti.

Izvor: Zavod za javno zdravlje

Foto:Promo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *