SVI DETALJI POLAGANJA MALE MATURE

Foto:ATA Images

Izvor: Kurir.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 04.06.2023.

Mala matura će se za učenike osmih razreda osnovnih škola sprovesti u skladu sa godišnjim planom, saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

Iako je doneta odluka da se školska godina za sve đake, i osnovce i srednjoškolce, završi 6. juna, što se tiče male mature, datumi ostaju nepromenjeni.

U dopisu koji su dostavili direktorima škola se navodi da će mala matura trajati tri dana, od 21. do 23. juna. Taj resor je, nakon odluke o završetku školske godine, poslalo dopis direktorima škola, uz smernice za dalje postupanje.

Kalendar male mature

  • Mala matura, srpski/maternji, 21. jun
  • Mala matura, matematika, 22. jun
  • Mala matura, treći test, 23. jun
  • Objavljivanje konačnih rezultata, 28. jun
  • Popunjavanje liste želja elektronski, 29-30. jun
  • Predaja liste želja u osnovnoj školi, 29-30. jun
  • Konačna lista želja učenika, 2. jul
  • Raspodela po školama, 3. jula

Novi test i sistem bodovanja

Svršeni osnovci će za polaganje male mature, pored srpskog/maternjeg jezika i matematike birati jedan od pet predmeta (geografija, istorija, biologija, fizika i hemija). Iz Ministarstva su naveli da su ga osmaci već izabrali početkom godine.

„Najviše malih maturanata, njih 38 odsto, izabralo je biologiju, za geografiju se opredelilo 29 odsto, za istoriju oko 16 odsto, devet odsto se prijavilo da polaže hemiju, a najmanje, svega osam odsto, odlučilo se za fiziku. Osim novog testa imaće i novi sistem bodovanja“, saopštili su danas iz Ministarstva.

Kako se boduje?

Testovi iz srpskog jezika i matematike nose po 14 poena, dok test iz premeta koji đak izabere (biologija, istorija, geografija, fizika ili hemija) nosi 12 poena. Maksimalan broj poena koje učenik može da osvoji na završnom ispitu je 100, i to ovako:

14 poena iz srpskog jezika + 14 poena iz matematike + 12 poena iz predmete po izboru + 60 poena koje đak nosi iz škole = 100 poena

Određeni broj poena đak može dobiti i za uspehe na međunarodnim i državnim takmičenjima tokom osmog razreda.

Lista želja

Nakon završnog ispita, učenik popunjava listu želja sa 20 škola koje mu se najviše sviđaju, odnosno koje bi voleo da upiše.

Na prvo mesto đak treba da stavi onu školu u koju najviše želi da ideš, a zatim sve ostale. U zavisnosti od uspeha koji postigne na ispitu, kao i od proseka, upisaće se u prvu školu sa liste za koju imaš dovoljan broj poena.

Šta će biti sa državnom maturom?

Iako je bilo reči o uvođenju države mature za srednjoškolce, koja bi zamenila prijemni za fakultete, ta odluka je odložena za 2026. godinu.

– Državna matura je reformska aktivnost i instrument je unapređenja kvaliteta celokupnog obrazovnog sistema, a posebno srednjeg obrazovanja. Ministarstvo prosvete predložilo je da se u cilju pripreme obrazovnog sistema za uvođenje državne mature, implementacija ovog ispita u obrazovni sistem produži za dve godine, odnosno da se ona umesto u junu 2024. godine, polaže u junu 2026. godine – saopštili su iz Ministarstva prosvete.

Popravni ispiti u skladu sa godišnjim planom

Iz Ministarstva su naglasili da se sve aktivnosti koje se odnose na razredne i popravne ispite, godišnje ispite u osnovnim i srednjim muzičkim školama, kao i sve druge ispite koji se polažu u školama, sprovode u skladu sa godišnjim planom.

„U stručnim školama se praksa, praktična nastava i učenje kroz rad sprovode u skladu sa godišnjim planom“, piše u dopisu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *