TRI POSTUPKA NAKON KOJIH DUG NESTAJE KAO OD ŠALE

Da li ste nekada pomislili nešto u stilu: ‘Eh, samo da rešim dugove i sve će biti ok?’ ili ‘Da nemam ovaj dug, sve bi bilo super’. U dobroj meri ste u pravu. Život bez dugovanja je mnogo lakši i lepši, a olakšanje koje oseća onaj ko otplati sva svoja dugovanja nije daleko od onog kada se konačno izlečite od neke bolesti koja vas je dugo mučila.

Da biste se rešili dugova prema banci potrebno je da uradite ove tri stvari. I to baš ovim redosledom.

kamata, kredit, banka
FOTO: SHUTTERSTOCK

Možda ne izgleda baš lako, ali svakako se vredi potruditi.

  • Odgovorite na pitanje: Koliko ukupno dugujem?

Dajte odgovor sebi. Ovo možda može da bude neprijatno, ali popis svih dugovanja je apsolutno nephodan prvi korak ka popravljanju ličnih finansija. Počnite tako što ćete da popišete sve dugove, zajedno sa kamatama, mesečnim ratama, rokovima otplate. Sve ovo upišite u jedan dokument i redovno ga ažurirajte kako biste imali tačnu sliku. Jedna najobičnija tabela u Excel-u vam ovde može mnogo pomoći.

  • Naučite kako se računaju kamate

Kamatne stope su najbitiniji deo svakog kredita, to jest pozajmice od banke. One vam pomažu da odredite koji dug najpre treba platiti, ali i neke vrlo praktične stvari – na primer, da shvatite koje kreditne kartice ne treba da koristite. Da su kamate od izuzetne važnosti, govori i jedna misao Alberta Ajnštajna, koji kaže: ‘Složeni kamatni račun je osmo svetsko čudo! Onaj ko ga razume, taj zarađuje novac. Onaj ko ga ne razume – gubi pare.’

Kuća, Stan, Plaćanje, Kamata, Rata, Pore
FOTO: SHUTTERSTOCK

Zato je važno razumeti kako se računaju kamate i vredi uložiti trud da se ovo shvati. Tada vam neće biti problem ni da odaberete najpovoljniji kredit za vaše potrebe.

  • Dva načina otplate

Napadnite najveću kamatu – ukoliko imate više dugovanja, isplaćujte minimalnu ratu za svako od njih, ali usmerite najviše sredstava na otplatu duga sa najvećom kamatom. Na ovaj način smanjujete količinu novca koju morate ukupno da platite, pa vam u budućnosti ostaje više novca za, na primer, investiranje.

Napadnite prvo ‘najslabijeg’– otplatite u potpunosti dug sa najmanjom kamatom, pa tek onda idite na veće. Ovo je više psihološka taktika, pošto ovaj pristup znači da će ukupna količina koju morate da date na dugovanja biti veća. Međutim i psihološko ohrabrenje može biti značajno, da se uhvatite u koštac sa ostalim dugovima.

Prva dva koraka su tu da vam treći korak učine lakšim. Način na koji ćete plaćati je na vama da odaberete.

Izvor : Kurir.rs/Kamatica

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *