U DVE DRŽAVE MOŽE DA SE PUTUJE SA SRPSKIM TAGOM!

Svi koji kupe srpski TAG za naplatu putarine, odnedavno mogu da ga koriste i u Crnoj Gori, a od prošlog leta i u Severnoj Makedoniji. Ovaj uređaj olakšava putovanja, s obzirom na to da njegovi korisnici ne moraju da se zadržavaju na naplatnim rampama kako bi platili putarinu, što smanjuje vreme provedeno u putu.

TAG uređaj omogućava vozilima da bez zaustavljanja prolaze kroz naplatne stanice, na posebno označenim saobraćajnim trakama.

Transakcija se u ovom slučaju izvodi automatski, između TAG uređaja koji je smešten sa unutrašnje strane “šoferke” i posebnog sistema pored saobraćajne trake.

Putarina
Putarinafoto: Aleksandra Čolić

Gde može da se putuje sa srpskim tagom?

Vlasnici srpskog taga od ovog meseca mogu da putuju i u Crnu Goru, odnosno u ovoj susednoj državi putarina može da se plaća na ovaj način. Konkretno, putarina na ovaj način može da se plati na auto-putu Podgorica – Kolašin i u tunelu Sozina.

Takođe, još od jula prošle godine, ovaj sistem naplate funkcioniše i u Severnoj Makedoniji.

Iz JP “Puteva Srbije” tvrde da se aktivno radi i na povezivanju sa naplatnim sistemima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini (Federaciji BiH i Republici Srpskoj) i Grčkoj.

Da bi se TAG koristio u inostranstvu, korisnici treba da obave rekonfiguraciju, odnosno registruju se na platformi toll4all.com.

Koliko koštaju TAG uređaj i putarine?

TAG košta 2.022 dinara.

On, inače, nema rok trajanja, odnosno jednom kupljen uređaj može da se koristi dokle god je tehnički ispravan, a garancija na tehničku ispravnost je dve godine.

Uz njega, korisnici imaju pravo na 10 odsto popusta prilikom plaćanja putarine, dok je popust za električne automobile 13 procenata.

Na cenu od oko 2.000 dinara, treba računati i poštarinu.

Kada su u pitanju države kroz koje putarina može da se naplaćuje preko srpskog taga, kroz Severnu Makedoniju se, da bi se stiglo do Grčke, prolazi kroz pet naplatnih stanica, a ukupan iznos putarine je osam evra. Na svakoj deonici naknada za putarinu iznosi od jednog do dva evra.

Auto-put u Crnoj Gori
Auto-put u Crnoj Gorifoto: Printscreen/YouTube/ Ministarstvo kapitalnih investicija

U Crnoj Gori, prolazak kroz tunel Sozine košta 2,5 evra. Na ostalim naplatnim rampama putarina košta od 1,5 do 3,5 evra.

Što se tiče Srbije, putarina za automobile od Beograda do Preševa košta 1.720, do Šida 450, Subotice 730, a do Čačka 560 dinara.

Kako se koristi TAG?

Nakon što se TAG uređaj postavi na unutrašnju stranu šoferke, vozač može da prolazi kroz posebno obeležene ENP saobraćajne trake na naplatnim stanicama, bez zaustavljanja, što štedi vreme provedeno u putu. Postoje tri osnovna načina plaćanja putarne – postpejd, pripejd i integrisani sistem naplate. Pripejd podrazumeva dopunu TAG uređaja na ovlašćenim distributivnim mestima, dok postpejd znači da se račun plaća nakon potrošnje, za prethodni mesec u tekućem.

U integrisanom sistemu naplate (toll4all), TAG uređaj je povazen za platnom karticom. Tako se putarina naplaćuje direktno sa računa, najkasnije 24 sata nakon prolaska kroz naplatnu rampu.

Gde može da se kupi TAG uređaj?

TAG može da se kupi u ovlašćenim poslovnicama JP “Putevi Srbije”, kod više od 300 ovlašćenih distributera i u više od 900 poslovnica JP “Pošta Srbije”. Od 1. juna, kako je najavljeno, TAG uređaj može da se kupi u MTS poslovnicama i na MTELprodajnim mestima u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj.

Izvor : Espreso / Nova / Prenela: J.N.

Foto: Aleksandra Čolić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *