U KAMION SA 18, U AUTOBUS S 21 GODINOM

Nacrt novog Zakona o bezbednosti saobraćaja koji je usvojila Vlada Srbije, predviđa čak 18 stavki zbog kojih nesavesni vozači mogu da ostati bez automobila.

Međutim, još neke značajne novine u raznim kategorijama donosi novi nacrt zakona, a jedna od njih se odnosi i na vozačke dozvole. Prva važna promena jeste da će biti snižena starosna granica za profesionalne vozače.

Šta podrazumeva ta izmena, istraživala je novinarka Kurir TV Slađana Nedeljković sa svojim sagovornikom.

– Moramo da preciziramo da je starosni uslov od 21 godine za vozače kategorije C (kamioni), odnosno 24 godine za kategoriju D (autobusi) ostali. Ono što smo mi predvideli su mogućnosti da se C stekne sa 18, a D sa 21 godinom pod uslovom sticanja sertifikata o profesionalnoj kompetenciji. Za sticanje C više nije uslov B kategorija, već samo probna dozvola – kaže pomoćnik načelnika saobraćajne policije, pukovnik Vladan Nikolić.

Predstavio je još neke predviđene olakšice za buduće vlasnike vozačkih dozvola.

– Nemamo posebnih izmena te vrste jer je to regulisano pravilnikom o vozačkim dozvolama. Ono što je novina za one s probnom dozvolom je da je neko ko je položio vozački ispit za kategoriju A1, A2 ili A, a prethodno ima kategorije AM ili B, neće morati ponovo da prolazi kroz probni vozački staž već će odmah dobiti dozvolu – pojasnio je Nikolić.

Izvor : Kurir.rs

Foto : Martin Barraud / Caia Image / Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *