U KNJIŽARAMA PUNE RUKE POSLA

Poslednji dan i pred početak nove školske godine su periodi kada se nabavlja osnovni pribor, a ova stavka u buđetima većine porodica predstavlja ozbiljan izdatak. Roditelji su poslednjih dana u potrazi za što kvalitetnijim, ali ako je moguće i jeftinijim, sveskama, olovkama, torbama, a prodavci su se dobro opremili raznovrsnom ponudom.

Da bi jedan đak krenuo spreman u školu već u petak, potrebno je minimum 20.000 dinara. Ako pored školskog pribora uzmemo u obzir nove patike i garderobu. Prema rečima roditelja, cene su dosta skočile u odnosu na prethodne godine.

Danka Milanović vlasnica jedne čačanske knjižare ispričala je za Kurir TV kakva je situacija u knjižarama ovih dana.

– Najminimalnija cena sveski koje su, da kažemo, prikladne deci sa nekim brojem listova i ostalim, da korice ne puknu baš posle drugog dana, iznosi 150 dinara. Po predmetu, znači, deca imaju 5 – 6 predmeta, po jednu svesku i ostalo da ne pričam, mislim, i odeću, i knjige i ostalo.

– Cene su katastrofalno visoke u odnosu na ostale gradove, a čak i gradove u Evropi imaju znatno veće cene. Ja sam sama za pernice, imam dva đaka, imam bliznakinje, po jednoj pernici sam platila 3000 dinara, zaista 6000 dinara samo za pernicu to je mnogo – rekla je sagovornica Kurir TV.

Prodavci u knjižarama imaju pune ruke posla, ali i bogat asortiman po različitim cenama.

– Poskupljenja u našoj branši su bila veća prošle godine nego ove godine, tako da su cene i svezaka i rančeva prošle godine drastično skočile, a sad ove godine smo otprilike negde na istom nivou cena. Tako da nije bilo nekih velikih iznenađenja za naše potrošače. Obezbedili smo različite sveske različitih debljina, različitih cena, tako da ima i povoljnih i kvalitetnih, i što se tiče svezaka, i što se tiče bojica, flomastera, školskog pribora. Mogu vam reći da sam prodala najskuplje rančeve pre nego one koji su bili na akciji – rekla je Danka MIlanović.

Naglasila je da nije tako bilo prošle godine.

– Prošle godine je bilo suprotno. Prošle godine smo prvo isprodavali jeftinije. A ove godine je to drugačije. Pretpostavljam da gledaju kvalitet, jer ako kupite svesku u kojoj dete ne može da obriše dva puta ono što je napisalo, ne vredi tih para. Bolje je dati za nešto kvalitetnije jednom i da to traje i bude kako treba, nego da se pokaju kasnije. Uprkos svim poskupljenjima, cene školskog pribora ove godine su nešto jeftinije. Bilo kako bilo, ja sam se za novu školsku godinu već pripremila i samo očekujem zvono.

Izvor : Kurir.rs

Foto : SHUTTERSTOCK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *