UGOVOR SA BANKOM MOŽETE DA RASKINETE KAD POŽELITE

Prevremena otplata kredita može biti odlična stvar, ali samo ako imate sve informacije kada se nađete u takvoj situaciji. Kada god se duguje neki novac to uvek predstavlja opterećenje za onoga ko duguje, a opterećenje je i mentalno i monetarno u tom slučaju. Takva je situacija i kada se duguje novac koji smo od banke dobili u vidu kredita.

Zbog toga mnogima „prevremena otplata kredita“ zvuči bolje nego neki hit popularne muzike. Ukoliko dođete u ovu situaciju o kojoj mnogi maštaju, bitno je da znate sledeće stvari.

Pare, Novac, Isplata, Minus, Otplata, Tekući Račun

Prevremena otplata kredita se deli na dve vrste i može biti:

  1. potpuna otplata
  2. delimična otplata

I potpuna i delimična otplata se mogu izvršiti u bilo kom trenutku, a dovoljno je podneti pisani zahtev za prevremenu otplatu u filijali banke. Nema razlike da li je u pitanju keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit. Ako je u pitanju delimična otplata kredita, klijent može da izabere da mu rata ostane ista, a da skrati period otplate ili da rok otplate ostane isti uz manju ratu.

MOŽE I BEZ NAKNADE

Brisanje posebnih naknada za prevremenu otplatu kredita deo je privremenih mera centralne banke, kojom je na 15 meseci zamrznuta kamata na stambene kredite na 4,08 odsto. Ova odluka odnosi se na prvi stambeni kredit u banci.

Građanin koji želi pre vremena da otplati kredit ima pravo da u to uradi u bilo kom momentu tokom otplate i u tom slučaju ima pravo da mu se smanji ukupna cena kredita za iznos kamate i troškova za preostali period otplate.

Troškovi, Banka, Kredit, Izveštaj, Finansije
FOTO: SHUTTER

Sa druge strane, banka može u ugovor da stavi naknadu za prevremenu otplatu kredita. To se ponekad dešava u situacijama kada je period prevremene otplate ugovorena fiksna kamatna stopa, a ako je reč o stambenom kreditu, ova stavka može da se primenjuje i na fiksnu i na varijabilnu kamatnu stopu.

U bankarskom rečniku to se zove “pretrpljena šteta zbog prevremene otplate” i ta naknada može da ide najviše do jedan odsto od iznosa kredita i to u slučaju ako je period između prevremene otplate i prvobitnog plana plaćanja duži od jedne godine. Ukoliko je ovaj period kraći, naknada ne može da bude veća od 0,5 odsto iznosa kredita koji otplaćujete.

Izvor : kurir.rs/Kamatica

FOTO: SHUTTER

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *