UNIJA SINDIKATA PROSVETNIH RADNIKA IZNELA PREDLOGE

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije predložila je da se smanji maksimalan broj učenika u razredu!

Unija je Vladi Srbije, odnosno Savetu za sprečavanje vršnjačkog nasilja, uputila svoje mišljenje kako poboljšati stanje u školstvu.

– Povećati broj zaposlenih stručnih saradnika (psihologa, pedagoga, defektologa, logopeda) u školama u skladu s brojem odeljenja u školi. Formirati mobilne timove stručnjaka na nivou lokalne sredine, koji bi radili na prevenciji nasilja u svim školama koje pripadaju određenoj lokalnoj sredini (opština, grad…) Uvesti mesto socijalnog radnika kao stručnog saradnika u svakoj školi koja ima više od 500 učenika. Povećati nadoknadu za odeljenjsko starešinstvo na 15 odsto – predlažu iz USPRS

Oni dodaju da bi zakonskim aktom trebalo definisati da se agresija prema prosvetnim radnicima tretira kao napad na službeno lice.

– Smanjiti maksimalan broj učenika u odeljenju sa sadašnjih 30 na 24 učenika. Izmeniti postojeće pravilnike i pojednostaviti proceduru vođenja vaspitno-disciplinskih postupaka u školamaPravilnikom predvideti mogućnost suspenzije učenika (udaljenja s nastave) koji u školi svojim ponašanjem ugrožava prava drugih učenika na obrazovanje. Neophodno je da se odredi konsekvenca za roditelje (prekršajna i finansijska) – navodi se u saopštenju USPRS.

Izvor : Kurir.rs/ M. B.

Foto : Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *