USKORO ISPLATA U POŠTAMA, STIŽE OD 600 DO 11.500 DINARA

Građani koji poseduju akcije kompanije NIS dobiće dividendu od 120,8 dinara neto za svaku deonicu odnosno oko 600 dinara za pet akcija, koliko smo dobili od države pre deset godina. Oni koji imaju više akcija, dobiće od kompanije više novca.

Dividendu je najavila i kompanija Telekom, a isplata kreće od avgusta meseca i trajaće će do novembra.

Skupština akcionara Naftne industrije Srbije a.d. Novi Sad odobrila je isplatu dividendi akcionarima u ukupnom iznosu od 23,3 milijarde dinara. To je oko 120 dinara neto po akciji dok je prošle godine bilo oko 30 dinara po akciji.

Pravo na isplatu dividende imaju svi akcionari koji su imali akcije NIS 29. juna ove godine, a uplatu treba očekivati kao i ranijih godina. Praksa je do sada bila da akcionari svoj novac dobiju najkasnije do novembra, a prošle godine su dobili u avgustu. Potom bi trebalo očekivati i ukupno 225 dinara po osnovu dividende od Telekoma.

KAKO DO NOVCA

Akcije NIS, podsetimo početkom 2010. godine dobilo je 4,8 miliona građana, a svako od njih dobio je po pet besplatnih akcija ove naftne kompanije i bila je to pomoć države koja donosi benefite na duže staze.

1. Novac od dividende građani mogu da podignu na šalteru preduzeća Pošta Srbije uz obavezno pokazivanje lične karte. Dakle, sve što je potrebno jeste lično prisustvo, lična karta i rečenica da hoćete da podignete novac po osnovu dividende od akcija NIS. Građani koji nemaju račun za besplatne akcije u Pošti novac od dividende mogu da podignu u svojoj banci.

2. Novac od akcija mogu da dobiju samo ukoliko deonice prodaju, a to je moguće takođe u Pošti davanjem naloga za prodaju. Ko nije prodao besplatne akcije na računu ima oko 11.500 dinara

Jedna akcija NIS na Beogradskoj berzi ovih dana vredi 732 dinara, a pet koliko je svaki građanin dobio pre punih deset godina, ukupno 3.660 dinara. Akcija Aerodroma vredi oko 2.040 dinara, a građanima je na račun uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda.

Na ime dividendi tokom prethodnih nekoliko godina kompanije NIS, Aerodrom i Telekom.

Ukoliko već niste, ovaj novac možete da podignete – pritom ništa nećete izgubiti jer podizanjem novca od dividendi ne gubite ni pravo na akcije, ali ni pravo na dividendu koje će kompanije isplaćivati u narednim godinama.

Izvor : Kurir.rs

Foto : Shutterstock, Ilustracija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *