USKORO ISTIČE ROK ZA IZMIRENJE OVIH OBAVEZA

Još samo nekoliko dana ostalo je do isteka roka za uplatu obaveze za prvi kvartal godišnjeg poreza na imovinu za 2024. godinu. Svi poreski obveznici – fizička i pravna lica, kao i preduzetnici najkasnije do 14. februara trebalo bi da izmire ovu obavezu prema državi.

Potrebno je uplatiti akontaciju koja je jednaka iznosu poreza za četvrti, odnosno poslednji kvartal prošle godine. Ukoliko se novim rešenjem za porez utvrdi veći iznos obaveze nego što je plaćena akontacija, razliku je potrebno uplatiti u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja.

Porez na imovinu se plaća tromesečno, u roku od 45 dana od početka tromesečja, prema Zakonu o porezima na imovinu. Za obveznike koji ne vode poslovne knjige – fizička lica, iznos poreske obaveze koju treba izmiriti na ime akontacije za prvi kvartal 2024. godine jednak je iznosu poreza za poslednji kvartal utvrđen rešenjem za 2023. godinu.

Prema Zakonu o porezima na imovinu, porez na imovinu se plaća tromesečno. Prva rata se uplaćuje do 14. februara, druga do 15. maja, treća do 14. avgusta, a četvrta do 14. novembra.Kamata za kašnjenje iznosi 16,5 odsto. Osim zatezne kamate, poreski obveznici mogu da budu i prekršajno kažnjeni za neplaćanje svojih obaveza, a sankcija za taj prekršaj je 5.000 dinara za građane.

Redovnim i blagovremenim plaćanjem obveznici izbegavaju obračun i naplatu zakonom propisane kamate zbog kašnjenja u plaćanju, kao i pokretanje prekršajnog postupka.

Izvor : kurir.rs

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *