UVODI SE OBAVEZNO FIZIČKO ZA OSNOVCE PET PUTA NEDELJNO, A ZA SREDNJOŠKOLCE ČETIRI PUTA!

Učenici osnovnih škola će pet puta nedeljno imati čas fizičkog, a đaci srednjih škola četiri puta, predviđeno je pilot-projektom „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“, koji je potpisan pre dva dana u Skupštini Srbije!

Ministarstvo prosvete će u narednom periodu izvršiti selekciju škola koje će biti uključene u pilot-projekat već od ovog septembra, formirati radne grupe čiji je zadatak da pripremi programe i materijale za realizaciju dodatnih časova nastave fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, kao i definisati neophodne pravce i zadatke za pripremu programa dodatnog rada nastave fizičkog i zdravstvenog vaspitanja.

Do sada su mlađi razredi u osmoletkama imali čas fizičkog tri puta nedeljno, a stariji osnovci i srednjoškolci dva puta, dok je plan da implementacija u svim školama bude od školske 2024/25. godine.

Državni sekretar Ministarstva prosvete prof. dr Marijana Dukić Mijatović objasnila je da će se u školskoj 2023/2024. godini pilot-projekat realizovati u osnovnim i srednjim školama koje ostvaruju jednosmenski rad, i to u 70 odeljenja prvog ciklusa i 30 odeljenja drugog ciklusa osnovnog obrazovanja i vaspitanja, kao i u 20 odeljenja u školama srednjeg obrazovanja i vaspitanja:

– Fizičke aktivnosti i bavljenje sportom u školskom uzrastu jedan su od najvažnijih faktora uticaja na pravilan razvoj i rast, kao i sveukupni razvoj ličnosti učenika, i zbog toga posebnu pažnju posvećujemo unapređivanju fizičkih sposobnosti i motoričkih veština učenika.

Na redovnim sistematskim pregledima stručnjaci uočavaju da veliki broj dece ima prekomernu težinu, ravne tabane, krivu kičmu, nedovoljno razvijenu motoriku. Tome je u velikoj meri doprineo moderan način života, ali se, prema rečima inicijatorke ovog projekta Tatjane Medved, predsednice Pododbora za sport, tome mora stati na put.

– Fizičko se ne sprovodi na način na koji se sprovodio kada sam ja odrastala, a to su stvari koje uviđaju i ljudi iz sveta sporta. Kod mnogo dece motorika je nedovoljno dobra, gojazna su i imaju loš položaj leđa i loš posturalni status… Časovi fizičkog moraju da se unaprede i cilj je da se deca kroz te aktivnosti zainteresuju, da im se probudi želja za trčanjem, kretanjem, prevazilaženjem prepreka – kaže za Kurir Medvedeva.

Brojka

3.000 dece biće obuhvaćeno pilot-projektom od septembra

Ona naglašava da sve te aktivnosti pospešuju koncentraciju i pažnju, ali i da deca na taj način izbacuju višak energije.

– Ovo je sa ciljem da im pospešimo zdravlje i da rade prave stvari. Imamo učitelje koji rade savršeno i one koji to ne rade dovoljno dobro. Ideja je da u prvom i drugom razredu učiteljima pomažu profesori fizičkog kako bi deca radila na motorici. Oni čak mogu da rade i neke korektivne vežbe – objasnila je sagovornica Kurira.

Dr Danijela Marjanović

Deca ne umeju da hodaju, trče, skaču…

Defektolog-somatoped dr Danijela Marjanović ističe za Kurir da je ovo odličan projekat i da se nada da će zaživeti u svim školama.

– Prolazeći pored škole, uvek sam gledala kako deca ne umeju da hodaju, da trče, ne mogu da skaču, da preskaču. Sve one igre koje su nama u detinjstvu bile normalne današnja deca ne umeju da upražnjavaju. Problem je i što neke učiteljice kažnjavaju decu kada nešto učine uskraćivanjem časa fizičkog, što je pogrešno. Odavno sam za to da fizičko u osnovnoj školi bude obavezno svakog dana. To bi se odrazilo na čitavo telo, na koordinaciju pokreta, ravnotežu, na razvoj grube i fine motorike. Sve to dovodi do uspostavljanja pravilne telesne šeme, orijentacije u vremenu i prostoru, poboljšanja kognitivnih sposobnosti i koncentracije, usmeravanja i održavanja pažnje, pa ne bismo imali toliko smetnji i poteškoća u učenju kao što ih imamo sada – navela je dr Marjanović.

Pilot-projekat će obuhvatiti 3.000 dece.

– Jedna od ideja je i da svako dete mora da prođe kroz sportsko-zdravstveni pregled, to su sve stvari na kojima će radna grupa raditi. Želja je da promenimo tok razvoja zdravlja dece. Pregazila su nas moderna vremena i mora nešto da se preduzme i da se deluje – zaključila je Medvedeva.

Ministarstvo prosvete

Praktikovanje zdravih stilova života

Iz Ministarstva prosvete navode za Kurir da će časovi fizičkog biti organizovani u okviru rasporeda časova, kao i tokom vančasovnih i vanškolskih aktivnosti:

– Pilot-projekat će se u narednoj školskoj godini realizovati u osnovnim i srednjim školama koje ostvaruju Obogaćeni jednosmenski rad, takvih škola u 2022/2022. godine je bilo 398 (346 OŠ i 52 SŠ). Takođe, u okviru pilot-projekta realizovaće se i određene aktivnosti koje doprinose razvijanju i praktikovanju zdravih životnih stilova, svesti o važnosti sopstvenog zdravlja i bezbednosti, kao i kroz potrebe negovanja i razvoja fizičkih sposobnosti.

Izvor : Kurir.rs/ Mina Branković

Foto : SHUTTERSTOCK, SHUTTERSTOCK, PROFIMEDIA/ILUSTRACIJA, Shutter

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *