UZ REDOVNU PENZIJU MOŽETE DA PRIMATE JOŠ 150 EVRA MESEČNO

U dobrovoljne penzijske fondove na kraju trećeg kvartala uplaćivala su 218.442 korisnika, za 1.021 više nego na kraju drugog, a učešće članova ovih fondova u ukupnom broju zaposlenih iznosilo je 9,3 odsto, objavila je Narodna banka Srbije (NBS). Neto imovina fondova iznosila je 52,4 milijarde dinara i bila je veća za 1,2 odsto nego na kraju prethodnog tromesečja.

Ukupne uplate korisnika iznosile su 1,1 milijardu dinara, članovi su povukli 608,2 miliona dinara, a prinos od ulaganja bio je 168 miliona dinara. Кada je reč o strukturi ulaganja imovine fondova ona se u trećem kvartalu nije znatnije promenila u odnosu na prethodni period, pa su najveći udeo imale državne obveznice, koje su činile 74,5 odsto ukupne imovine, sredstva na kastodi računima i oročeni depoziti banaka činili su 13,8 odsto a ulaganje u akcije 10,8 odsto.

Računica pokazuje da kada neko uplaćuje 20 i više godina privatnu penziju, u starosti može da očekuje dodatnih 17.500 dinara mesečno.

Penzioneri
Penzionerifoto: Beta/Dragan Gojić

PROSEK GODINA 47

Prosečan iznos akumuliranih sredstava na računima članova iznosio je 268.100 dinara. Кorisnici su u proseku imali po 47 godina, a najviše je bilo onih između 40 i 60 godina, čiji je udeo u ukupnom broju iznosio 62,3 odsto.

Individualne uplate činile su 37,9 odsto ukupnih uplata, 35,3 odsto su uplate poslodavaca koji svojim zaposlenima uplaćuju doprinose u penzijski fond, a 26,8 odsto odnosi se na uplate preko penzijskih planova.

U izveštaju NBS se navodi da je u trećem tromesečju primetan rast individualnih uplata doprinosa u odnosu na prethodno tromesečje. Iz fondova je isplaćeno 608,2 miliona dinara, pri čemu su jednokratne isplate činile najveći deo ukupnih isplata – 481,1 milion dinara, programirane isplate 112,5 miliona dinara, a delimične 14,7 miliona dinara.

Na tržištu dobrovoljnih penzijskih fondova, na kraju trećeg tromesečja ove godine poslovala su četiri društva za upravljanje, koja su upravljala imovinom sedam dobrovoljnih penzijskih fondova, dve kastodi banke, pet banaka posrednika i jedno društvo za osiguranje posrednik.

Izvor : Espreso/ Kurir.rs

Foto: Nebojša Mandić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *